Alimentaţia corectă după sărbători

25.04.17

Postul înaintea sărbătorilor pascale şi mesele copioase în timpul acestora – sunt adevărate “încercări” pentru sistemul digestiv al omului. Întrucât regimul alimentar a fost dezechilibrat, speciliştii spun că trebuie să urmărm câteva sfaturi pentru a reveni la alimentaţia obişnuită, astfel încât să nu avem indigestie.

“Pentru oamenii sănătoşi, aceste zile de sărbătoare în care am avut plăcerea să ne alimentăm cât mai variat şi mult, au trecut cu uşurinţă. Cei care au avut vreodată probleme gastrolocige, ar putea putea avea indigestie” spune Raisa Tănase, gastrolog, şefa Secţiei de Gastroenterologie a IMSP Spitalul Clinic Republican. Pentru a preveni aceasta şi pentru a reveni la un regim alimentar sănătos trebuie respectaţi următorii paşi:

  • să consumăm lactate;
  • porţiile de mâncare să fie mici şi repartizate uniform pe parcursul zilei;
  • să consumăm mai multe legume;
  • să consumăm bucatele fierte, pregătite la aburi sau înăbuşite.

Totodată, medicul recomandă să nu mai consumăm bucatele preparate, care le-am păstrat în frigider de mai multe zile.

Persoanele care au adăugat în greutate în această perioadă, nu trebuie să renunţe brusc la mâncare. “Deschideţi uşile sălilor de forţă, faceţi sport, consumaţi cât mai multe legume. Este bine să mâncaţi carne de iepure, pasăre sau cârlan – aceste feluri de carne sunt considerate mai puţin grase. Este binevenit consumul de peşte – un aliment bogat în toate vitaminele necesare organismului, care “nu pune silueta în pericol” “.

În acelaşi timp, acum trebuie evitate pâinea, dulciurile, plăcintele şi pasca.