Atitudini moderne în tratamentul obstrucțiilor biliare

02.03.17

Nu s-au lăsat mult așteptate rezultatele dării în exploatare a secției de chirurgie endoscopică. A devenit posibilă rezolvarea prin conlucrare multidisciplinară a unor cazuri deosebit de dificile care anterior erau soluționate preponderent tradițional.

În condiții noi, în rezultatul intervenției realizate de echipa endoscopica formată din doi medici endochirurgi, anestezist și trei asistente, urgența medicală a fost soluționată endoscopic. Actul chirurgical tradițional a fost amânat pentru a fi practicat în condiții de risc minim pentru viața pacientului. Astfel recent, după stabilirea indicațiilor la intervenție, pacientul de 29 ani, starea fiind calificată ca extrem de gravă, condiționată de icter mecanic avansat, colangită purulentă pe fondal de chist hidatic hepatic gigant a fost supus ERCP (ColangioPancreatoGrafiei Retrograde Endoscopice).

   

Opacifierea endoscopică retrogradă a căilor biliare detestă o formațiune cavitară gigantă care comunică larg cu ductul hepatic drept iar în calea biliară principală multiple defecte neregulate de diferite dimensiuni. După sfincterotomie endoscdopică, sub control endoradiologic, parțial în duoden - parțial în exterior a fost extras învelișul hitinic din calea biliară principală care a blocat pasajul biliar spre duoden. Decompresia endoscopică a arborelui biliar a permis eliminarea conținutului supurat.

Evoluția este pozitivă. Peste 24 ore starea pacientului este calificată ca satisfăcătoare, iar probele biologice cu dinamică pozitivă evidentă.