Au salvat o lăuză internată în stare extrem de gravă

06.07.22

Un nou caz medical grav soluționat de medicii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Este vorba despre o pacientă de 37 de ani, lăuză, care a ajuns la SCR fiind diagnosticată cu o patologie a sarcinii extrem de gravă.

Femeia a născut un bebeluș prin intermediul operației cezariene. La a patra-cincea zi după naștere la pacientă s-a declanșat o dispnee pronunțată de origine neclară. S-a presupus o patologie pulmonară severă, inclusiv și embolie cu ape amniotice. Medicii din raion s-au adresat la șeful Clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă, prof. Victor Cojocaru.

După anumite recomandări prompte în comun cu administrația IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” s-a luat decizia de a transfera pacienta prin intermediul AVIASAN în condiții de reanimobil, conectată la respirația artificială a plămânilor la SCR” a menționat prof. Victor Cojocaru.

”Pacienta a fost internată în secția Terapie Intensivă generală noaptea, în data de 14 iunie. În clinica ATI prompt i-au fost efectuate un șir de investigații si un monitoring avansat care ne-a permis să determinăm cauza porblemelor respiratorii”, a subliniat Corina Gutium, șef Secție Terapie Intensivă Generală.

Cauza problemelor respiratorii: pacienta suferindă de cardiomegalie (cavitățile inimii mărite de 2 ori în volum) cauzată de un exces de lichide în organism manifestat prin edematierea întregului organism. În continuare a fost instalat un complex argumentat de terapie intensivă” a adăugat prof. Victor Cojocaru.

Doctorii au reușit să salveze lăuza. Femeia a fost internată în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” timp de 11 zile. Acum viața ei este în afara oricărui pericol. 

”Îmi amintesc doar cum mă înădușeam, nu puteam respira. Nu puteam să mă culc pe spate. Mi-au spus că mă vor conecta la respirație artificială. M-am trezit a treia zi, într-un alt oraș și alt spital. Mă simt acum mult mai bine. Nu mai utilizez masca de oxigen. Aștept să revin acasă la fetița mea. Mulțumesc tuturor de la Spitalul Clinic Republican, pentru faptul că mi-au salvat viața” ne-a declarat pacienta înainte de a se externa.