Banca Mondială vizitează SCR pentru o evaluare a pieții farmaceutice

14.11.19

Una dintre activitățile pe care o exercită Banca Mondială, prin intermediul unor proiecte, este evaluarea pieții farmaceutice și identificarea problemelor din sfera respectivă. Cu acest scop, în data de 12 noiembrie 2019, IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost gazda unei ședințe la care managerii Băncii Mondiale au discutat cu administrația și specialiștii din domeniu despre modul în care instituția procură și utilizează medicamentele. 

De rând cu problemele abordate a fost discutată și chestiunea privind calitatea joasă și ineficiența unor medicamente procurate după principiul „cel mai mic preț”. Un alt subiect a fost licitațiile și prezentarea anuală a necesarului. Achiziționarea medicamentelor începe abia peste 4-6 luni din momentul petrecerii licitației. În cadrul licitațiilor sunt achiziționate medicamente pentru anul viitor, în funcție de necesitățile și specificul spitalului. Dat fiind faptul că recepționarea medicamentelor începe foarte târziu, instituția este nevoită să recurgă la formarea stocurilor mari. Totodată menționăm că stocul medicamentelor în farmacia spitalului nu este permis să fie mare. 

În urma acestor discuții și schimbului de păreri, instituția își exprimă speranța că se vor efectua schimbările de rigoare, care vor ameliora procesul de procurare a medicamentelor într-un mod mai eficient și corect.