Cancerul de col uterin poate fi prevenit

31.01.19

Cancerul de col uterin este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Pappilomei Umane (HPV) în adolescență și screeningul colului uterin (Testul Papanicolau), o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani. Acest test este gratuit în Moldova la medicul de familie.

Primul pas în depistarea cancerului de col uterin este un rezultat al efectuării testului Papanicolau. Testul Papanicolau este o investigatie utilizată pentru a recolta celule de la nivelul colului uterin, astfel încât acestea să poată fi analize la microscop pentru a depista eventualele leziuni precanceroase. Un test Papanicolau poate fi făcut în timpul unui examen ginecologic și este recomandat să fie realizat în fiecare an.

Cu ocazia Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin am realizat un interviu cu dna Ala Țurcan, medic ginecolog din cadrul Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" despre cancerul de col uterin și metodele de prevenție a acestei maladii.

Menționăm că, doar în anul 2018, circa 360 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, 160 au decedat de această maladie, iar peste 4000 sunt la evidența medicilor.