“Combină și Deplasează-te”

17.09.18

Principalul obiectiv al Săptămânii Europene a Mobilității din 2018 este de a încuraja oamenii să încerce varietatea de soluții de deplasare disponibile în orașele lor și de a pune la îndoială convingerea larg răspândită, că autoturismele personale reprezintă singură opțiune convenabilă de transport.

Beneficiile multimodalității

Profităm cât mai bine de timpul nostru

Călătorind cu mijloacele de transport public, ne putem folosi timpul pentru a citi ziarul, pentru a conversa cu prietenii sau pur și simplu pentru a sta comozi, a ne relaxa și a asculta muzică.

Facem și puțin exercițiu fizic

Mersul cu bicicleta sau pe jos la serviciu pe distanțe scurte (de până la 5 km) ne asigură cele 30 de minute de exerciții fizice recomandate pentru a menține greutatea și sănătoși. Studiile arată că speranța de viață a celor care merg pe jos cel puțin 25 de minute în fiecare zi este, în medie, cu trei până la șapte ani mai mare.

Economisim bani

Deținerea și folosirea unui autoturism costă bani. Adesea mai ieftin ne costă dacă alegem să combinăm alte moduri de deplasare: mersul pe jos nu ne costă nimic, prețul unei biciclete sau al unui abonament lunar pentru transportul public este (comparativ) mai scăzut și poate fi „cu totul inclusˮ (de exemplu parcare, asigurare, carburant etc.), iar ofertele de mobilitate partajată sunt competitive.

Facem din orașul nostru un loc mai bun în care să trăim

Provocările urbane asociate autoturismelor personale sunt numeroase: poluare, congestionare, utilizarea spațiului urban, siguranța drumurilor, sănătatea publică etc. Combinând modurile de deplasare, putem aborda în mod colectiv toate aceste probleme. Aceasta se poate traduce și în beneficii financiare pentru societate.

Îi redăm planetei măreția!

Mobilitatea urbană reprezintă 40 % din totalul emisiilor de CO2 generate de transportul rutier. Autoturismele personale se află în centrul obiceiurilor europene de mobilitate, astfel că potențialul de îmbunătățire este enorm, iar o combinare a modurilor de transport oferă suficiente opțiuni pentru îndeplinirea obiectivelor de flexibilitate, rapiditate și confort aduse de autoturismul personal.

Ce alternative se pot oferi cu ocazia Zilei fără automobil?

a. Transportul public este cel mai rapid și mai eficient mod de deplasare, dar ar fi de dorit să se asigure:

  • condiții de călătorie confortabile
  • accesibilitatea unităților de transport  
  • accesibilitate sporită pentru persoanele cu mobilitate scăzută.
  • tarife accesibile sau transport gratuit, etc.

De asemenea, ar merita introducerea unor linii de legătură între parcările auto și centrul orașului sau a unor rute specifice (tur de oraș, șoseaua de centură etc.). Vehiculele mai puțin poluante ar putea pătrunde în zona sau zonele cu acces interzis pentru autoturisme pentru livrarea de mărfuri sau pentru deservirea persoanelor cu dizabilități.

b. Bicicletele constituie o parte importantă a alternativelor:

  • Implicarea grupurilor și asociațiilor locale de ciclism.
  • Punerea la dispoziție de puncte de închiriere a bicicletelor în zonele de tip „park and ride”, în gări, stații de autobuz etc.
  • Oferirea unei biciclete în schimbul cheilor de la autoturism sau a certificatului de înmatriculare este și aceasta o inițiativă bună.
  • Parcări acoperite și prevăzute cu personal pentru  biciclete.
  • Delimitarea unor piste sigure și marcate corespunzător în afara zonelor cu acces interzis pentru autoturisme.

Deplasările active, și anume mersul pe jos și cu bicicleta, sunt adesea uitate când vine vorba de infrastructura dedicată sau adaptată. Modurile active de deplasare nu ar trebui ignorate, deoarece sunt o verigă necesară a lanțului multimodal. Mersul pe jos este deosebit de important în acest sens, fiind modul utilizat în aproape toate deplasările pentru a parcurge primii sau ultimii metri ai unei călătorii, fie că este vorba de câteva sute de metri sau de doar câteva zeci de pași. Implementarea unor strategii adecvate pentru mersul pe jos și cu bicicleta se poate face atât în orașele mai mari, cât și în cele mai mici.