Comunicat de presă

22.03.18

IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” vine cu explicație privind o poză din toaleta din Secția Medinică Nucleară postată pe rețelele de socializare de către jurnalistul și pacientul Alexandru Grecu. Pe ușa viceului sunt scrise câteva reguli conform standardelor internaționale specifice secțiilor care lucrează cu izotopi radioactivi. Mai jos este specificat că se permite doar urinarea. Această inscripție a trezit nedumerirea, mirarea și râsul în rândul internauților și a presei.

  1. Ne adresăm domnului jurnalist: înainte de a posta fotografia dată, v-ați gândit la motivul acelei inscripții? Oare de ce într-o secție nouă, dotată cu aparate de ultimă generație pe ușa toaletei este scris astfel? Cu atât mai mult, în momentul în care ați pășit pragul pentru investigație în secția Medicina Nucleară, unde se lucrează cu izotopi radioactivi (extrem de toxici) nu v-ați gândit ca un astfel de viceu este „specific” acestei secții? Dorind probabil să luați în derâdere secția modernă sau întreg spitalul, „făcându-l pe deșteptul”, ați demonstrat lipsa de cunoștințe despre activitatea unei secții de Medicină Nucleară. Dacă pretindeți că sunteți jurnalist, trebuie să cunoașteți că înainte de a face o concluzie sau a scrie o știre – trebuie să apelați la cel puțin două surse, ceea ce dvstră nu ați făcut.
  2. Insistăm ca în cazul în care apar informații neclare sau ciudate despre activitatea unui spital, reprezentanții mass-media în primul rând să se adreseze ofițerului de presă sau administrației secției (departamentului, spitalului etc.) pentru explicații, după care veți decide dacă merită postată o știre. Aceasta este NECESAR în scopul unei informații echidistante și veridice.
  3. Șeful Secției menționate, Valeriu Pripa explică: „Acesta este un viceu special, de care se folosesc doar bolnavii injectați cu preparate farmaceutice ce conțin un izotop radioactiv. Înainte ca pacientul să treacă anumite investigații în secția noastră, acestuia îi este injectată substanța dată, ulterior bolnavul trebuie să aștepte ceva timp (în dependență de ce organ va fi supus investigației), după care trebuie să se urineze și abia atunci bolnavul va trece scanarea”.

După urinare, mâinele se spală la robinet, care trebuie deschis cu cotul, eliberarea conținutului din viceu se face apăsând cu piciorul pe un dispozitiv special instalat pe podea (la apăsarea acestuia se scurge apa) astfel ca persoana să nu atingă nimic din încăperea dată. Asta deoarece bolnavul are în sine un izotop, care este radioactiv și foarte periculos pentru mediul înconjurător și persoanele din preajmă. Sub viceu se află un rezervor de apă cu o capacitate de 700 de litri, care se eliberează a doua zi. Deșeurile menajere se păstrează în pungă specială timp de trei luni – perioada în care toate urmele substanței izotopice se dezintegrează, apoi se aruncă ca simple deșeuri. În caz contrar, dacă se va proceda după plăcerile cuiva, se va polua foarte mult mediul înconjurător.

Menționăm, că pentru vizitatori sau bolnavi există viceu public la parterul instituției și în secții, unde aceștia pot să-și satisfacă necesitățile fiziologice.