COVID -19 nu a dispărut!

28.01.22

COVID -19 nu a dispărut! Zilnic în IMPS SCR ”Timofei Moșneaga” sunt internați pacienți infectați cu noul tip de Coronavirus, iar personalul medical încearcă din răsputeri să-i salveze. Astăzi dimineața, în secțiile de Terapie Intensivă COVID -19 au fost 33 de pacienți pe cele 33 de paturi din secții. Cu alte cuvinte, zero locuri libere.

”Astăzi vom deschide încă o secție de Terapie Intensivă COVID – 19 cu 13-14 paturi. Deocamdată aceasta va fi suplinită pe jumătate și în caz de necesitate, suntem pregătiți să mai primim pacienți. La moment, în clinica noastră sunt internați pacienți cu forme grave și severe ale COVID – 19. Mulți spun că ”Omicron-ul” reprezintă o formă mai ușoară a noului tip de Coronovairus. Cu toate acestea, în Terapiile Intensive din instituția noastră, 70% din pacienți sunt în stare extrem de gravă. Aceștia sunt conectați la respirație artificială. Volumul de lucru în reanimări nu a scăzut, ci s-a mărit considerabil în ultima perioadă” a explicat șeful clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă, prof. Victor Cojocaru.

”Totodată, vreau să menționez că instituția noastră este dotată cu tot necesarul pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID -19. Ceea ce ține de capitolul resurse umane, subliniez că noi am inclus în activitate și rezidenții, care ne ajută foarte mult. Cu toate acestea, avem cadre medicale, care s-au infectat. Noi nu suntem izolați de societate. Iar amprenta comportamentului societății, lasă urme pe activitatea noastră. Noi nu mai suntem panicați, ca la începutul pandemiei, ci suntem obosiți, moral și fizic. Suntem epuizați și lucrăm la limita puterilor. Totul ce ne dorim noi, este ca populația să fie mai responsabilă”, a conchis profesorul V. Cojocaru. 

În același timp, în Departamentul COVID-19 (unde sunt internați pacienți cu forme medii ale infecției) la dimineața zilei de astăzi au fost ocupate toate 150 de paturi din 150.

”Este dificil de pronosticat ce va fi în continuare. În secțiile noastre sunt internați pacienți infectați de COVID -19 și concomitent cu alte patologii grave: cancer pulmonar, cancer intestinal, probleme cardiovasculare etc. Adesea întâlnim bolnavi, care cunosc că au aceste patologii și au un risc major să facă complicații din cauza COVID-ului, însă nu doresc să se vaccineze sau nu cred în existența virusului. Este regretabil acest fapt ”, a explicat Oxana Bujor, șefa Departamentului COV ID – 19.

În această ordine de idei, vă îndemnăm încă o dată, să aveți grijă de sănătatea Dvs și a celor dragi:

  • Purtați corect masca de protecție! Aceasta trebuie să acopere nasul, gura și bărbia!
  • Spălați-vă cât mai des mâinile cu apă și săpun!
  • Evitați aglomerațiile!
  • Păstrați distanta socială de 1-2 metri!
  • Vaccinați-vă împotriva COVID -19! 
  • Ajutați-ne să vă ajutăm!