Cursurile de instruire IT continuă

14.02.17

Majoritatea colaboratorilor ai IMSP SCR au însuşit deja noţiunile fundamentale privind utilizarea calculatorului. Deja opt grupe de asistente medicale au trecut cursul specializat, iar începând cu 13 februarie, încă două grupe au început sa frecventeze orele IT.

Noi îi învăţăm noţiunile şi programele de bază cum ar fi Windows, Excel, Google Chrome şi utilizarea poştei electronice. Sunt unele persoane care până acum nu au utilizat calculatorul, dar însuşesc foarte repede a precizat responsabilul pentru orele IT, Eugen Rusol.

Orele se desfăşoară pentru ca tot personalul medical să poată utiliza şi implimenta sistemul informațional automatizat în următoarele luni. Este vorba despre softul care permite monitorizarea fluxului de bani, a stocurilor de medicamente şi a informației despre tratamentele pacienţilor. 

Spitalul Clinic Republican deja a fost conectat la reţeaua de internet şi dotat cu 205 computere, 121 de imprimante şi 20 de televizoare.

Conducerea SCR susţine că, în urma implementării programului, vor fi planificate mai eficient activităţile financiare şi medicale.

„De exemplu, acest program ne va permite, în orice secundă să avem informaţii despre orice medicament. Unde a fost folosit, care este preţul preparatului, care este stocul, care este necesitatea pentru următoarele luni", a declarat directorul SCR, Anatol Ciubotaru. 

Asistentele medicale spun că le este util acest curs: Totul este foarte interesant. Este destul de uşor să utilizăm calculatorul. Sunt mulţumită de aceste lecţii a menţionat Gorbei Elvira, asistenta medicală din Secţia artrologie.

 

Ne predau bine, informaţia este disponibilă, îmi place. Demult doream să învăţ să utilizez calculatorul” a precizat Ana Nicanor, asistenta medicală superioară din Cabinetul stomatologic al SCR.

Ciolac Mariana, asistenta medicală din Secţia reumatologie a spus că: „astăzi am fost abia la prima lecţie, este foarte util pentru mine şi ne va fi util pe viitor când vom implimenta sistemul informaţional”.

"Serverele comune vor fi stocate în centrul de date, care se află în Guvern. Serverele vor fi protejate, pentru a nu admite scurgeri de informaţii. Fiecare angajat va avea anumite sarcini în procesul de stocare a datelor şi fiecare va fi responsabil pentru informaţia inclusă în program", a spus şeful adjunct al Centrului de Tehnologii Informaţionale SCR, Mihail Parasii. 

Cursul specializat va dura încă aproximativ o lună şi jumătate. Orele se desfăşoară zilnic şi sunt instruite câte două grupe pe zi.