Efectele muzicii clasice asupra stării de sănătate

02.12.19

Pe parcursul anilor au fost făcute mai multe studii despre legătura dintre muzica clasică și starea de sănătate a pacienților. Acestea au confirmat faptul că muzica clasică are efecte pozitive asupra sănătății mintale, fizice și emoționale.

Ați auzit despre Efectul Mozzart? Această definiție a apărut în urma cercetării publicate în anul 1993, în care autorii Rauscher, Shaw, și Ky susțin ideea că muzica clasică ajută la creșterea performanțelor. În cadrul experimentului au participat trei grupui de studenți, cărora li s-au oferit întrebări de test IQ. Primul grup, însă, a ascultat înainte de test, timp de 10 minute, o sonată la pian a lui Mozzart. Persoanele care au ascultat această sonata, au avut rezultate mai bune, concluzionându-se că muzica clasică sporește performanța mentală.

Care pot fi efectele muzicii clasice asupra stresului? Un studiu din New York a examinat modul în care muzica influențează pacienții chirurgicali. Patruzeci de pacienți cu cataractă, cu o vârstă medie de 74 de ani, s-au oferit drept voluntari pentru acest experiment. Jumătate dintre ei au fost repartizați la întâmplare pentru a primi îngrijiri obișnuite, ceilalți au primit aceeași îngrijire, dar au ascultat și muzică în timpul și imediat după operații. Cei care au avut posibilitatea să asculte muzică, au raportat că s-au simțit calmi și bine în timpul operației, în comparație cu ceilalți pacienți.   

În perioada anilor 1994 - 1999 au fost făcute patru studii despre terapia muzicală și modul în care aceasta reduce simptomele depresiei. În anul 2006, 60 de adulți au participat la un studiu pentru a vedea care sunt efectele muzicii clasice asupra persoanelor cu dureri cronice. S-a concluzionat, că muzica poate reduce durerea, depresia și dizabilitatea. Deasemenea, muzica clasică îmbunătățește calitatea somnului și oferă o stare de relaxare.