Endocrinologii au evaluat angajații „Bucuria” pentru aprecierea cantității de zahar din organism

09.02.18

Zeci de angajați ai fabricii de dulciuri ”Bucuria” au fost evaluați astăzi de către endocrinologii IMSP SCR „Timofei Moșneaga” și rezidenții terapeuți de la spitalul Sfânta Treime pentru aprecierea cantității de zahar din organism. Medicii spun că solicitarea a venit din partea asistentelor medicale a întreprinderii.

Astfel, au fost evaluate 104 persoane, iar majoritatea din ei aveau glicemia la limita de sus a normei.

Am completat pentru fiecare pacient chestionarul FINDRISK, care evalueaza riscul de a dezvolta diabet zaharat, acest risc fiind mare pentru cei care au un punctaj mai mare de 14. De asemenea am apreciat și glicemia la glucometru la toți. Dintre cei care i-am evaluat, aproximativ 60% aveau glicemia la limita de sus a normei sau puțin crescută și au fost îndreptați la medicul de familie pentru a reevalua glicemia la laborator. Dacă suprapunem această glicemie ușor crescută cu riscul mare obtinut conform chestionarului, obținem acel grup de populație care trebuie monitorizat, aceste persoane au fost îndreptate spre medicul de familie, pentru a li se efectua testul oral de toleranța la glucoza” a declarat medicul endocrinolog, Aristia Seremet.

Totodată, doctorul a menționat că în urma evaluării chestionarelor, au concluzionat că majoritatea persoanelor evaluate fac mult efort fizic pe parcursul zilei, avînd în vedere specificul lucrului și practic toți se străduie să mănînce zilnic fructe sau legume. Angajatele întreprinderii spun că au fost mulțumite de această inițiativă.

”Noi vă așteptam, vă spun sincer. La noi e fabrică de dulcuri și noi ar trebui să trecem astfel de control mai des. Mi-au spus că trebuie să merg la medicul de familie, posibil să îmi prescrie un tratament. Am avut o înmormântare și de atunci din cauza stresului s-au început problemele de sănătate” a povestit Ana Bivol.

”Este o inițiativa bună și am dori mai des să se întreprindă astfel de acțiuni. Nu am timp să mă duc la doctori, lucrez mult, de aceea e foarte bine că au venit ei la noi.  Mi-au zis că nivelul meu de zahăr în sânge este aproape de limită. Deja mă voi adresa medicului de familie” a menționat Maria Comburean.   

Endocrinologii au mai sublinita că astfel de screening-uri au fost effectuate și la Biblioteca Națională, după ce colectivul de acolo a ascultat o prezentare despre diabet zaharat și i-a rugat să le evalueze  riscul de diabet.

Suntem deschiși spre colaborare cu alte instituții care ar dori să facă astfel de screeninguri pentru angajați” a conchis Aristia Seremet.

Potrivit statisticilor, în anul 2016 în Republica Moldova,  96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori. Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.