HEPATITA: GÎNDIȚI-VĂ ÎNCĂ O DATĂ!

25.07.14

Anual, la 28 iulie, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, fiind concentrată la nivel global asupra grupurilor de pacienți și persoane care suferă din cauza hepatitei virale. Astfel, acest eveniment vine să atenționeze, dar și să informeze populația despre pericolul iminent și consecințele acestei maladii, care sunt greu de ignorat. Pentru anul 2014, Organizația Mondială a Sănătății a propus ca celebrarea acestei zile să se desfășoare sub sloganul HEPATITA: GÎNDIȚI-VĂ ÎNCĂ O DATĂ! (World Hepatitis Day 28 July 2014: Think again!). Campania din acest an vine să accentueze din nou necesitatea mediatizării subiectului, conștientizarea existenței acestei maladii și aplicarea măsurilor preventive necesare.

Pe întreg globul pămîntesc, aproximativ 500 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B sau C, atunci cînd aproape un milion de oameni mor anual (~2,7 % din totalul deceselor) din cauze legate de hepatita virală, cel mai frecvent prin boli de ficat: circa 57% din cazurile de ciroză hepatică și 78% din cazurile de cancer la ficat rezultă din infecții cu virusurile B sau C. Este dramatic rezultatul statisticilor care indică circa 20 milioane cazuri de HVE în fiecare an, dintre care 3,4 milioane sunt cazuri acute, iar  70 000 - decese. Categoria de vîrstă cu o incidență sporită de afecțiune continuă să fie cea a copiilor cu vîrsta între 5 și 14 ani, deși la micuții sub 5 ani infecția poate fi subestimată, întrucît în această grupă de vîrstă boala este frecvent asimptomatică.

Prevenirea infectării cu virusul hepatitei constă într-o serie de măsuri, cum ar fi: utilizarea vaccinurilor sigure și eficiente, măsuri stricte de securiatte a muncii personalului medical, educația tineretului pentru încurajarea practicilor sexuale mai sigure, alimente și apă de calitate controlată, etc. Dar, mai ales, o importanță primordială o are informarea, or, un om informat este unul protejat.

Conform datelor statistice și în Republica Moldova cifrele sunt dezolante: anual, se înregistrează circa 5000 de persoane cu hepatită cronică și ciroză hepatică de etiologie virală, decedează circa 3000 de persoane, iar 200 de persoane devin invalizi. Conform informației Centrului Național de Sănătate Publică din RM, în țară sunt înregistrați peste 40 000 de persoane infectate cu hepatite cronice virale, iar în perioada ianuarie – iunie 2014, au fost depistate 29 de cazuri de hepatită virală A – de 3 ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Menționăm că prima celebrare a unei zile internaționale privind hepatita a fost organizată de Alianța Mondială pentru Hepatită (WHA) la 19 mai 2008. Ca urmare a succesului acestei inițiative, Adunarea Mondială a Sănătății din mai 2010 a stabilit ca 28 iulie să fie marcată în fiecare an drept Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

În Republica Moldova, această zi este celebrată, începînd cu anul 2011.