Impactul fumatului asupra patologiei cardiovasculare

21.11.19

Încă din epoca colonială, tutunul a fost o marfă populară în Statele Unite. Invenția țigării a alimentat creșterea dramatică a consumului de tutun, devenind un trend nu doar în Statele Unite, însă peste tot în lume. În ultimii 10 ani, consumul de tutun a fost cauza deceselor a circa 5 milioane de oameni anual. Această cifră nu include alte 600 de mii de oameni care decedează din cauza fumatului pasiv, printre care aproximativ 150 de mii de copii.

Aurel Țurcan, doctor în științe medicale, șeful Secției chirurgie vasculară, menționează că fumatul este unul dintre principalii factori de risc în dezvoltarea aterosclerozei. Ateroscleroză (din greacă athere –terci, sclerosis - indurație) este o maladie cronică ce afectează arterele de tip elastic și musculo-elastic, caracterizată prin depuneri focale în intima a lipidelor și proliferarea țesutului conjunctiv, cu stenozarea lumenului arterial.

Efectele și complicațiile aterosclerozei asupra creierului, inimii și extremităților este cauza majoră a morbiditații și mortalității, constituind o treime dintre decesele la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-65 ani. Bolile netransmisibile, având ca unul dintre factorii de risc fumatul, reprezintă cauza a circa 87% din mortalitatea generală. Cancerul, de exemplu, reprezintă circa 11% din mortalitatea generală, iar bolile cardiovasculare - circa 60%.

Actualmente, principalele cauze de deces din rândul persoanelor care fumează, sunt bolile aparatului circulator - 57,7 cazuri la 100 mii populaţie (în 2011 – 57,4), bolile cerebrovasculare cu 172,1 cazuri (în 2011 – 168,1), cardiopatie hipertensivă – 29,4 cazuri (în 2011– 25,0).