Intervențiile minimal-invazive în urologie

27.02.19

Tratamentul litiazei urinare prin metode moderne

Tendința spre obținerea rezultatelor cât mai valorificate în tratamentul minimal invaziv al pietrelor localizate oriunde în căile urinare nu mai reprezintă o noutate medicală absolută în patologia litiazică urologică.

Atât chirurgia clasică deschisă, cât și prima tehnologie minim imvazivă cum ar fi PCNL (litotripsia percutană), urmate de un șir de complicații severe care uneori se trec cu vederea, par să fie depășite în timp, în special, în ultimul deceniu, și înlocuite prin tehnologii mult mai avansate, lipsite de orice risc, non-sângerânde – fara incizie  și mult mai effective, cum ar fi Ureteroscopia semirigidă și flexibilă ; Mini, ultra, micro.

“Aș dori  să menționez, că, actualmente, probabil spre mirarea multora,  avem la dispozitie și utilizăm pe larg toate aceste metode. Evident, că principala bogătie a cabinetului de endourologie, unde activează doar patru medici și patru asistente medicale, nu este numai echipamentul modern reînoit completamente, practice,  în fiecare an, dar sunt oamenii, cadrele medicale din modestia cărora nu s-a mediatizat pînă acum acest lucru, fiindcă trăsătura principală de caracter a acestor oameni este modestia, iar scopul principal al lor este rezultatul final – sănătatea cetățenilor Republicii Moldova”- spune Vitalie Ghicavii, șef cabinet endourologie.

Medicii cabinetului Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga” din cadrul Secției urologie și endourologie sunt asigurați cu echipament de ultimă generație și oferă toată gama de intervenții endoscopice miniinvazive care sunt folosite actualmente la nivel mondial.

  • ESWL – Litotripsia extracorporeală cu unde de șoc  – tratamentul calculilor renali și ureterali complet fără operație, fără orice fel de endoscopie prin distructia acestora cu unde de șoc emise și țintite spre calcul. Pacientul poate fi tratat și externat în aceeași zi și evită orice tip de operatie – clasică sau endoscopică. 
  • Ureteroscopia - semirigidă și rigidă pentru abordul calculilor pe toată lungimea ureterului
  • Ureteroscopia - flexibilă pentru abordul calculilor indiferent de dimensiune și indiferent de localizarea lui în rinichi .

Pentru acest echipament  avem la dispoziție și surse  diferite  de energie pentru tratamentul prin endoscopie a calculilor renali, a vezicii urinare și a ureterului– distructie mecanica, balistică, ultrasonoră, pneumatică și evident laser.

  • Actualmente, este implementat și tratamentul percutanat al litiazei renale (PCNL litotripsia percutană) – metodă încă mai folosită de urologi, dar care, în pofida riscurilor înalte de complicații, se folosește tot mai rar cedînd locul tehnologiilor mai efective și mai puțin riscante. 
  • Endoprotezari ureterale de scurtă sau lungă durată pentru menținerea permeabilității ureterului și a funcției rinichiului. 
  • La implementarea tuturor metodelor de rezolvare a litiazei, se utilizează cele mai moderne echipamente de control radiologic sau ecografic, pentru reducerea la minim a riscurilor și complicațiilor.

De rând cu urolitiază se aplică Tratamentul adenomului de prostată prin metode endoscopice – fără incizie:

  • Rezecția endoscopică monopolară și  bipolară a prostatei 
  • Vaporizarea laser a prostatei 
  • Enucleerea  laser a prostatei 
  • Rezolvarea endoscopică a adenomului de prostata folosind – Holmium laser și Thulium laser
  • Rezolvarea endoscopică a tumorilor și formațiunilor de volum a vezicii urinare folosind – Holmium laser și Thulium laser

Laserul Revolix DUO utilizat în prezent şi în instituţia noastră posedă două modalităţi de funcţionare datorită unei combinaţii din două lasere: unul cu semiconductori în undă continuă DPSS (diode pumped solid state) cu lungimea de 2,0 microni – Tuleum YAG şi altul – Holmium laser YAG în undă de impulsuri cu lungimea de 2,1 microni.

Laserul Holmium face parte din familia laserelor cu corp solid, care funcționează în regim de impuls în diapazonul infraroșu mediu, cu lungimea de undă de 2,1 microni. Drept particularități de bază ale laserului Holmium, pot fi nominalizate următoarele:

  • absorbția puternică în bioțesut, și, totodată, transmisia bună a radiației prin fibra de cuarț;
  • puterea de vârf intensă (< 4 kW), creată datorită regimului de impuls, determină evaporarea (ablația) puternică a bioțesutului. Respectiv, lipsește necroza puternică, carbonizarea și arsura țesutului în jurul plăgii de laser;
  • posibilitatea de disecare a țesuturilor în contact și coagularea în regim de lucru fără contact. De obicei, mecanismul de coagulare cu diferite aparate chirurgicale are la bază acțiunea termică – încălzirea puternică a bioțesutului determină carbonizarea sângelui și formarea microtrombilor în capilare;
  • la vindecarea plăgii de pe urma laserului cicatrizarea țesutului este minimă.

HoLeP - Această tehnică prevede utilizarea proprietăților de tăiere ale laserului Holmium pentru înlăturarea fracțiilor mari de țesut adenomatos. Principalul avantaj al acestei intervenții este posibilitatea de utilizare a soluției fiziologice obișnuite în calitate de lichid de irigare, ceea ce exclude dezvoltarea sindromului TUR.