Medici din Moldova și Germania au salvat o femeie și copilul acesteia de la moarte

25.04.16

28 de medici moldoveni şi germani au salvat o femeie şi copilul acesteia de la moarte. Este vorba despre o doamnă în vârstă de 36 de ani. Aceasta avea din copilărie o patologie cardiacă gravă. Medicii au interzis femeii să conceapă un copil. Dorinţa de a lăsa urmaşi a fost mai mare decât frica şi riscurile prognozate de specialişti. Ea a rămas însărcinată. Totul a mers bine până în a 32-a săptămână, când doamna a început brusc să se simtă rău. De la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, unde a fost internată pacienta a fost transferată de urgenţă sâmbătă, 23 aprilie la IMSP Spitalul Clinic Republican. Doctorul habilitat în ştiinţe medicale, obsterician-ginecolog Anatolie Serbenco a precizat că doar în cadrul SCR femeia ar fi putut fi salvată.

„Noi optam pentru Spitalul Clinic Republican, fiindcă aici sunt toţi specialiştii pregătiţi în acordarea unui ajutor medical de urgenţă în patologia cardio- respiratorie. Este şi aparatul necesar.”

Pacienta a fost conectată la aparatul ECMO (aparat de oxigenare, care poate substitui funcţia pulmonară). Prin cezariană, femeia a dus pe lume un băieţel, de 1 kg şi 300 de grame. Potrivit directorului IMSP Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, în total 28 medici au participat la intervenția complicată.

„Lucrul a fost efectuat de mai multe echipe: anestezeologii, chirurgii, ginecologii şi perfuziologii din Spitalul Clinic Republican, chirurgii germani, ginecologii şi neonatologii din cadrul Institutului Mamei şi Copilului. Acestea au lucrat precum o orchestră simfonică. Fiecare îşi făcea datoria la momentul potrivit”, a precizat directorul instituţiei.

„Echipa de neonatologi a intervenit imediat după naştere. Copilul s-a născut într-o stare foarte gravă, deoarece a fost influenţat de anestezie generală. A fost resuscitat în volum deplin şi cu succes. A fost intubat şi plasat la suport respirator”, a povestit Larisa Moldovan, neonatolog din cadrul Institutului Mamei şi Copilului.

Femeia va rămâne sub supravegherea medicilor din IMSP SCR. Deocamdată, ea spune că se simte bine, dar important e că a adus pe lume un micuţ pe nume Angel – Mihail.

„În viaţa asta mergi peste tot. Ori bem şampanie ori nu. După operaţie deodată am întrebat cum e copilul. Acesta este un dar de la Dumnezeu”, a spus femeia. Plin de emoţii a fost şi soţul acesteia, originar din România. El a mulţumit echipei de medici, care au salvat atât soţia, cât şi fiul lui.

“Eu deodată am plans. Ieri l-am văzut cum dădea din mâini. Medicii mi-au spus să fiu liniştit, starea copilului este stabilă. Seamănă cu amândoi. Poate năsucul e ca la mama. Am aşteptat mult acest copil. Soţia a visat că numele lui va fi Angel – Mihail. ”

Un astfel de caz este unic în Republica Moldova, când a fost salvată şi pacienta cu patologie cardiacă gravă, dar şi copilul acesteia. Femeia a mai avut o sarcină în anul 2013, dar la recomandările specialiştilor a întrerupt-o.