Modernizarea SCR continuă

20.01.17

Spitalul Clinic Republican are o nouă Secţie de Endoscopie. Dacă anterior aceasta era dispersată la mai multe etaje, fapt ce creea dificultăţi pentru pacienţi şi medici, acum aceasta se află la un singur etaj şi este dotată cu echipament medical modern. Aici vor fi investigați bolnavii cu probleme ale sistemului digestiv, care necesită diverse proceduri de diagnostic și tratament endoscopic.

  

La deschiderea oficialiă a Secţiei a participat și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, care a menționat că prin unificarea Serviciului Endoscopic au fost rezolvare câteva probleme foarte importante cu care se confrunta spitalul.

”Până în prezent, Secția Endoscopie era împărțită în trei părți, la etajele 3, 5 și 15. Acest fapt crea o incomoditate foarte mare pentru procesul de diagnostic. Pacientul dacă avea nevoie de o investigație suplimentară, pierdea foarte mult timp pe holuri sau pentru a se ridica cu liftul la alt etaj. Scopul nostru a fost să unificăm serviciul și echipele de medici să poată interacționa și comunica imediat. La fel de important este că odată cu încheierea lucrărilor de reparație, secția a fost dotată cu utilaje necesare”, a declarat Ruxanda Glavan.

  

Medicii de aici investighează anual circa 27-30 de mii de pacienți. În cadrul acestei secții, specialiștii efectuează un șir de servicii medicale specifice, precum ultrasonografie abdominală, colonoscopie, gastroscopie, ultrasonografie de prostată transrectal, ș.a.

„Avem două săli de operații unde se fac diferite intervenții endoscopice minimal envazive. Anul trecut au fost efectuate 680 de intervenții de acest gen – este un număr enorm de mare și se lucrează foarte intens. De asemenea, am primit două colonoscoape foarte performante. Dacă până acum colonoscopiile erau efectuate cu un aparat foarte vechi, care lucra o dată în săptămână, acum vă dați seama că numărul operațiilor vor crește de două, trei ori. De asemenea, va crește calitatea actului medical și stabilirea corectă a diagnosticului”, a declarat directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

În această secţie se desfășoară și cursuri de specializare pentru studenţii de la USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Pentru realizarea lucrărilor de reparație au fost investite aproximativ 900.000 de lei - contribuția Ministerului Sănătății, Spitalului Clinic Republican și USMF „Nicolae Testemiţanu”.