Mulțumiri secției de chirurgie toracică

15.10.19

Către Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
D-na Ala NEMERENCO,

de la Pacienta Spitalului Clinic Republican, Secția Chirurgie Toracică
D-na Nelly BARTAS

Eu, Bartas N. A., pacienta Spitalului Clinic Republican, Secția Chirurgia Toracică, or. Chișinău, am fost operată cu succes și retrasă cu siguranță din perioada posoperatorie. 

În SCR eu am fost spitalizată conform Poliței de asigurare medicală. 

Cu multă recunoștință vreau să notez claritatea și coerența activității tuturor structurilor spitalului, ce au fost demonstrate în timpul tratamentului. În general, observând activitatea unui spital atât de mare, am fost destul de surprinsă de ordinea, organizarea și funcționarea bine gândită și calitativă a Spitalului Clinir Republican. 

Curățenie adecvată. Disciplină absolută. Personal competent. Procedurile sunt în concordanță cu regulile secțiilor chirurgicale. Disponibilitatea medicamentelor necesare. Nutriție corectă. Lipsa de haos în procesul de vizită. Toate aceste puncte menționate îmi dau posibilitatea de a stima această clinică. 

Într-o perioadă atât de dificilă pentru statul nostru, perioada jafului oligarhic și a degradării tuturor structurilor de stat, este plăcut să vezi o oază de ordine și progresivitate a medicinei moldovenești, datorită căreia simți încredere în viitor. 

Vreau să-mi exprim o mulțumire specială pentru profesionalismul și devotamentul profesiei sale în adresa Șefului Secției de Chirurgie Toracică, D-lui Alexandru TOMA, care m-a operat cu succes. 

Pentru mine, simplă cetățeancă a Republicii Moldova, a fost de necrezut să aflu că în secția chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican sunt efectuate cele mai complicate operații, în conformitate cu metodele cele mai recente a dezvoltării științifice de nivel mondial. 

Reieșind din cele spuse mai sus, trebuie să constatăm, că chirurgia moldovenească (în acest caz toracică) are un statut mondial și este subiectul mândriei naționale în medicina Republicii Moldova. 

De asemenea vreau să menționez faptul, că Șeful Secției Chirurgiei Toracică, domnul Alexandru TOMA, combină calitățile unui chirurg talentat și unui șef genial al secției. Secția, care o conduce Dumnealui, este impecabilă. Munca personalului secției CT a SCR este demntă și merită cele mai înalte laude. 

La fel, vreau să notez profesionalismul tânărului chirurg-asistent, domnului Scarlat A. și al anestezistului, domnul Rimbu I., care și ei au făcut parte la operație, ce am avut-o. 

Ceea ce m-a atins, mai ales în secția de chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican și ceea ce aș dori să subliniez, este umanitatea personalului medical. Compasiune și atenție pentru pacienți. Pare ceva ireal în zilele noastre. În momentul în care mi s-a înrăutățit starea, medicii, infermierii și asistentele medicale veneau cinstant la mine să-mi verifice starea, chiar și în miezul nopții. Nu mi-aș fi imaginat niciondată că șeful secției ar putea veni în weekend, seara, să mă examineze și să nu scapă o complicație serioasă. Același lucru s-a întâmplat și cu alți pacienți complicați. Nimeni nu a rămas fără atenție. Mi se pare că o astfel de muncă, o astfel de abordare a pacientului ar trebui să fie un examplu pentru orice lucrător din domeniul sănătății și atunci, cu siguranță, meidicina noastră moldovenească va fi cea mai bună din lume. 

Vreau să menționez și munca calitativă a personalului Euromed. Claritate. Profesionalism. Viteza descrierii peliculelor la cel mai înalt nivel. Calitatea Imaginilor. O admirație deosebită merită munca medicului radiolog, D-nei Cepoida E.C. Cred, că experiența ei, intuiția ei, combinată cu cunoștințele științifice, au salvat multe vieți prin identificarea unor boli grave, greu diagnosticate în stadiile inițiale. Interpretarea competentă a imaginilor permite chirurgilor să efectueze operații mai precise. 

Mă bucur, fără îndoială, că am fost tratată la Spitalul Clinic Republican și sunt ferm convinsă, că astăzi este cea mai bună clinică din țară. Ceia ce este imposibil să nu recunosc - meritul medicului șef, D-lui Ciubotaru A.M. 

Nelly BARTAȘ