Numărul bolnavilor de artrită creşte

13.10.17

La 12 octombrie a fost marcată Ziua Internațională a Artritei. Această  dată vine să aducă la cunoștința populației metodele de prevenire și tratamentul bolii. Potrivit statisticilor, circa 50% din populație suferă de bolile de articulații. Totodată, medicii spun că acest număr este în creștere.

„Zilnic consultăm câte 15-20 de pacienți. Solicitările sunt foarte mari” a subliniat șefa Catedrei de Reumatologie și nefrologie  a USMF „N. Testemițanu”, prof. Liliana Groppa.

Doctorul a adăugat că cel mai frecvent de aceste maladii suferă oamenii după 60 de ani. Unele boli din această categorie sunt ereditare, iar cauzele altora pot fi multiple precum: stresul psiho-emoțional, alimentația nesănătoasă (în special abuzul de vin și carne), mod de viață sedentar, dereglările imune, infecțiile urogenitale netratate, infecțiile nazofaringiene nedepistate și netratate la timp etc.

Totodată, Liliana Groppa a declarat că în ultimii ani bolile articulațiilor au sporit și în rândul copiilor. „Avem doar o secție la Institutul Mamei și Copilului pentru copiii ce suferă de artrite. Acum 20 de ani se adresa doar un copil timp de o lună, însă în prezent secția este plină. Zilnic diagnosticăm micuți cu acest tip de  maladii”. În acest caz, sănătatea copilului depinde de modul de viață al mamei în timpul sarcinii.

„La cei mici artrita este determinată de infecțiile agentului principal - streptococul peda hemolitic. Femeia însărcinată, dar și alți oameni nu trebuie să fie supuși stresului, trebuie să se afle în mișcare 40 de minute zilnic, să se alimenteze cu multe fructe și legume, să poarte o încălțăminte adecvată, comodă”.

Pacienții au de suferit și în vremea ploioasă a anului, întrucât schimbările de temperatură acutizează durerile. „Agentul patogen streptococul, în perioada rece se activează și secretă mai multe toxine care distrug articulațiile” a explicat medicul.

Pentru a reduce durerile, pacientul trebuie să recurgă neapărat la tratamentul medicamentos. Datorită acestuia, persoana intră în remisie și abia după asta continuă reabilitarea prin exerciții fizice, prin kinetoterapie, dietă sănătoasă, consumă ceaiuri din ierburi speciale etc. Ultima etapă a tratamentului este cea chirurgicală. La aceasta se recurge atunci când este necesar de lecuit complicațiile care apar în urma artritei, cum ar fi necrozele septice, dereglările de mișcare.

La moment în total în secțiile Artrologie și reumatologie a IMSP SCR sunt internate 50 de persoane.