O anevrismă gigantică a aortei descendente înlăturată cu succes de cardio-chirurgi

09.08.21

O femeie de 60 de ani a fost salvată de cardio-chirurgii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Pacientei i-a fost înlăturată o anevrismă gigantică a aortei descendente. Acum doamna se simte bine și a fost externată la domiciliu. 

Bolnava a fost operată pe cord pentru prima dată în copilărie, având o malformație cardiacă congenitală (coartație de aortă). Ulterior, peste zeci de ani s-a dezvoltat o complicație post operatorie, și anume anevrismul aortei, în segmentul aortei operat. Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către extindere și ruptură. Acesta apare atunci când diametrul segmentului dilatat depășește cu 50% diametrul normal al zonei respective. 

De menționat că aorta descendentă la o persoană sănătoasă nu depășește diametrul de 2-3 cm, pacienta în cauză având o dilatare de 10 cm! Bolnava a fost mult timp asimptomatică, depistând anevrisma la un control medical de rutină. Operația a durat aproape 7 ore. Medicii au reușit cu succes să efectueze înlocuirea porțiunii anevrismale cu o proteză vasculară sintetică, astfel salvând viața femeiei. Într-un timp foarte scurt pacienta s-a restabilit și acum poate duce din nou un mod de viață obișnuit.

Este de evedențiat faptul, că astfel de operații se efectuează în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” de aproape 30 de ani. Doctorii noștri au o experiență vastă în acest domeniu și implimentează cele mai moderne metode chirurgicale, utilizând aparataj medical de ultimă generație.

Toate intervențiile chirurgicale se efectuează în baza poliței medicale de asigurare obligatorie. Astfel, orice persoană poate apela la serviciile instituției noastre pentru a beneficia garantat de un ajutor medical de înaltă performanță.