”Particularitățile afectivității și comportamentului persoanelor adulte în perioada de criză a sănătății”

27.01.23

Psihologul clinician al IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, doctor în psihologie,  psihoterapeut integrativ, președinte Asociația Balint din Moldova, doamna Veronica Calancea a lansat în data de 26 ianuarie monografia ”Particularitățile afectivității și comportamentului persoanelor adulte în perioada de criză a sănătății”. Lucrarea a fost scrisă în baza tezei de doctorat, fiind adaptată pentru publicul larg.

Aceasta reprezintă un rezultat al muncii asidue în timp de cei zece ani cât am efectuat cercetarea pentru teză. În cercetare au fost implicați pacienții secțiilor  Gastroenterologie, Chirurgia viscerală, abdominală și endocrină și Chirurgia generală din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Primul sistem care este influențat de situațiile de stres este sistemul gastrointestinal. Multe dintre persoanele care au făcut parte din cercetare se aflau în anumite perioade de criză. Unii erau în criză de vârstă, unii în criza existențială, majoritatea în perioada de criză a sănătății”, a declarat Veronica Calancea.

Prima parte a cărții este destinată specialiștilor în domeniu, iar a doua atât doctorilor, cât și societății. 

Sunt foarte mulți pacienți doritori de a cunoaște teoria. Vor să afle de unde vin anumite particularități de personalitate, de caracter și la ce duc acestea. În așa caz, prima parte a monografiei o pot percepe și oamenii care nu sunt din domeniul medical. A doua parte a lucrării reprezintă metodele lucrative. Persoanele care se află în situații de criză de sănătate, le pot utiliza. Metodele sunt ușoare în lucru și nu au consecințe, în cazurile dacă nu au fost făcute corect. Diferența este doar că atunci când le aplică un profesionist, acestea pot acționa mult mai rapid, întrucât medicul cunoaște de câte ori să aplice metoda, cu ce interval de timp și pentru care pacient anume” a mai explicat Veronica Calancea.   

La evenimentul de lansare a cărții au participat colegi din domeniul psihologiei și pedagogiei, studenți și foști pacienți. Doritorii pot citi lucrarea la Biblioteca IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” și Biblioteca Națională.

În acest context, colectivul spitalului adresează felicitări doamnei Veronica Calancea și îi urează să atingă noi succese remarcabile.