”Patogenii nu cunosc granițe”

22.06.22

Proiectul transfrontalier ”Patogenii nu cunosc granițe” desfășurat timp de doi ani în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a luat sfârșit. În 

data de 15.06.2022 au fost prezentate datele studiului realizat în această perioadă. Amintim, că în anul 2020, la inceputul lunii martie a fost semnat contractul de parteneriat al proiectului între Spitalul Județean de Urgență Vaslui și IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Scopul acestuia a fost micșorarea numărului de infecții nosocomiale înregistrate în cadrul celor două instituții, prin implimentarea unei noi metode de dezinfecție a aerului și a suprafețelor, prin nebulizare. 

În acest sens, SCR a fost dotat cu cinci aparate de nebulizare a soluţiei antiseptice, utilizate în secţiile de reanimare şi terapie intensivă, dar şi în alte zone cu risc de infecţie din cadrul instituţiei. Dispozitivele permit efectuarea unei dezinfecţii totale, soluţia ajungând şi sterilizând locurile cele mai puţin accesibile ale unei încăperi. De asemenea, sunt dezinfectate echipamentele şi utilajele medicale.

Utilizarea noii metode de dezinfecție scade cantitatea de agenţi patogeni existenţi într-un spaţiu, contribuind astfel la reducerea cazurilor de infecţii nosocomiale.

Ambele părți au remarcat obținerea unor rezultate de succes în urma implementării proiectului dat, subliniind importanța majoră la nivel național, dar și un impact real și estimabil asupra sănătății cetățenilor.