”Pilonii” intervențiilor chirurgicale - Anesteziologii

24.08.20

Majoritatea intervențiilor chirurgicale nu ar fi putut fi efectuate fără ei – anesteziologii. Aceștia sunt prezenți în sala de operație pe parcursul întregului proces. Secția de Anesteziologie din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” face parte din Departamentul Anestezie și Terapie Intensivă. Echipa de anesteziologi este condusă de către șeful Clinicii Universitare ATI din cadrul instituției – prof. Victor Cojocaru, șeful Departamentului ATI – Alexandru Botizatu și șefa Secției Anesteziologie – Iana Cotorcea.

Anesteziologia și Terapia Intensivă este o disciplină cu două compartimente mari. Primul compartiment – anestezia, nu este doar o introducere într-o comă artificială a pacientului, dar e o dirijare complexă a tuturor funcțiilor vitale ale organismului, supuse unei agresiuni mari: intervenției chirurgicale sau investigației doloroase. Intervențiile chirurgicale moderne sunt complexe. Deseori acestea sunt însoțite de un traumatism mare, cu hemoragii masive și cu alte perturbări în homeostazia pacientului. Este o măiestrie a anestezistului să corejeze toate aceste perturbări, schimbări care au loc în timpul intervenției chirurgicale sau în timpul procedurii doloroase. Deseori, pacientul vine pentru intervenție chirurgicală, dar are o multitudine de comorbidități. Aceste se operează, de exemplu, pe intestin, însă are o patologie cardiacă foarte gravă și una pulmonară. Asta este funcția anestezistului, ca să mențină aceste funcții în parametrii normali”, a precizat prof. Victor Cojocaru.

Pe perioada pandemiei, numărul pacienților cu patologie chirurgicală nu a scăzut, SCR oferind în continuare servicii de chirurgie planică, dar și urgentă. Și aici intervine serviciul de Anesteziologie. Pe parcursul întregii perioade  am activat în regim 24/24, 7 zile pe săptămână și am oferit siguranță și alinare pacienților supuși intervențiilor cirurgicale. O bună parte din colegi, medici anesteziologi și asistente medicale din cadrul secției noastre lucrează în Terapiile Intensive Covid. Cu toate acestea, reușim să asigurăm asistența anesteziologică la toți bolnavii, care au nevoie de tratament chirurgical. Suntem mândri de faptul că în această perioadă de grea încercare, dăm dovadă în continuare de un spirit de echipă și o responsabilitate maximă” a subliniat șefa secției, Iana Cotorcea.

Există mai multe forme de anestezie:

  • Anestezie generală, care constă în pierderea reversibilă a conștienței și memoriei evenimentului neplăcut. Aceasta poate fi inhalatorie, folosind gaze anestezice, sau intravenoasă. Se caracterizează prin suprimarea conștientei, a senzațiilor dureroase și a reflexelor, cu păstrarea funcțiilor vitale (circulația sanguină și respirația).
  • Anestezie locală, caracterizată prin pierderea reversibilă a senzației într-o parte a corpului, prin administrarea de drog anestezic în acea parte.
  • Anestezia regională, care reprezintă pierderea reversibilă a senzației și a mișcării într-o regiune, prin blocarea selectivă a unui segment de măduvă a spinării sau nervii periferici ai regiunii respective.

Secţia anesteziologie din cadrul Spitalului Clinic Republican este prima secţie de acest profil în Republica Moldova și a fost fondată la data de 9 februarie, 1961 (medic şef T. Moşneaga).

Mai multe fotografii - AICI