„Poartă panglică roşie - manifestă solidaritate”

19.05.17

La data de 21 mai 2017 se desfăşoară campania „Să învingem SIDA împreună!” prilejuită Zilei Internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, având ca scop reducerea impactului infecţiei HIV/SIDA în Moldova.

Cu această ocazie, în ajunul zilei menţionate, colaboratorii IMSP Spitalul Clinic Republican au împărţit astăzi persoanelor ce intrau în instituţie panglici roşii, care semnifică solidaritate faţă de cei bolnavi de HIV/SIDA, flyere şi brelocuri cu informaţii despre boală.

  

Problema infecţiei HIV poate afecta orice persoană, indifferent de modul de viaţă. Persoanele care trăiesc cu HIV au aceleaşi drepturi civile, inclusive dreptul la muncă şi locuinţă, dreptul la întemeierea familiei, la educaţie şi la libera circulaţie.

Totodată, trebuie de reţinut că HIV se transmite prin:

  • contact sexual neprotejat,
  • prin utilizarea comună sau repetată a seringilor şi acelor în timpul consumului de droguri, procedurilor medicale sau cosmetice,
  • de la mama HIV pozitivăla făt în timpulsarcinii, naşterii sau alăptării

HIV nu se transmite prin:

  • strângerea mâinii, îmbrăţişări şi sărut,
  • lacrimi, transpiraţie, tuse sau strănut,
  • veselă comună, ştergare, lenjerie,
  • veceu comun, baie, bazin
  • muşcături de animale şi înţepături de ţânţari.

Conform Centrului Naţional de Sănătate Publică, în Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11 016 cazuri de HIV/SIDA, infecția afectând persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile. În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV, în republică se implementează al 6-lea Program naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020.