Premieră! Intervenții chirurgicale cu dispozitive implantabile de înaltă performanță

21.10.22

În premieră în Republica Moldova, în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au fost realizate trei intervenții chirurgicale fiind utilizate dispozitive implantabile de înaltă performanță cu transmitere osoasă (BoneBridge) și implant al urechii medii (Vibrant soundbrigde). Intervențiile au fost efectuate de către profesorul Milan Profant din Bratislava, Slovacia asistat de medicii și medicii rezidenți din cadrul SCR. Pacienții au fost un copil de aproape 3 ani, ce suferea de atrezie congenitală a conductului auditiv extern, o femeie de 48 de ani și un bărbat în vârstă de 62 de ani.

Toate intervențiile chirurgicale au decurs fără complicații. Subliniem faptul că asigurarea anesteziei în aceste cazuri a fost o provocare pentru medicii anesteziologi, în special în cazul copilului, întrucât pacientul pediatric prezenta o malformație congenitală a sistemului ORL și în același timp malformație cardiacă. A fost aleasă o tactică anesteziologică individualizată, iar operația a decurs cu brio. Cele trei intervenții au fost transmise live în sala de studii și comentate de prof. Milan, astfel ca și ceilalți colegi să poată urmări operațiile. Aproximativ peste o lună urmează a fi instalată și activată partea externă a dispozitivului pentru fiecare pacient.

Profesorul Milan Profant a remarcat profesionalismul chirurgilor ORL din cadrul  IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, dar și dotarea cu echipamente performante a sălii de operație din instituție. Specialiștii SCR participă periodic la instruiri și work shop-uri internaționale pentru a aplica cele mai moderne metode de tratament în cadrul spitalului. Astfel, acum medicii autohtoni vor putea efectua intervențiile de implant cohlear menționat de sinestătător în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Până la sfârșitul anului 2022 urmează a fi efectuate încă câteva intervenții chirurgicale cu utilizarea dispozitivelor implantabile de înaltă performanță.