Primăvara la IMSP SCR

02.03.17

Venirea primăverii a fost marcată într-un mod deosebit de către coelctivul IMSP SCR. Ei au organizat o expoziţie extraordinară de mărţişoare, goblenuri, copturi, covoare, ţesături. Toate acestea au fost executate manual de doctori, asistentele medicale, econome, şi alţi angajaţi ai spitalului.

Expoziţia are genericul „Mărţişorul: mit şi tradiţie românească”. Prin acest eveniment ne-am propus să arătăm şi alte calităţi a asistentelor, a medicilor, a tuturor colaboratorilor noştri, care în afară de munca pe care o prestează zi de zi mai găsesc şi câteva clipe pentru a face ceva pentru suflet” a declarat preşedintele Comitetului Sindical al SCR, Vera Sali.

Secţia Reanimare Chirurgie Generală şi Toracică şi colaboratorii Blocului Alimentar au prezentat copturi originale prin forma şi gusutl lor, iar unul din colaci a fost împletit sub forma inscripţiei „SCR 200 de ani”.

„Asta-i o tradiţie de familie, toţi din familia mea coc pentru sărbători, pentru toate obiceiurile moldoveneşti. Azi avem: pâinea rustică, coaptă pe vatră, pe frunză de varză şi cu tărâţă, coalci autentici din sat de la noi, care se numesc „colaci de rând”, care se pun pe masă la nunţi în loc de pâine, aici avem huluboaica cu hulubaşii, care reprezintă pacea şi bunăstarea în toată familia. Mai avem o coptură care reprezintă o crizantemă, unde fiecare petală  are o surpriză: are gem, în fiecare petală e gem diferit” a povestit asistenta medicală din Secţia Reanimare Chirurgie Generală şi Toracică, Zinaida Dodi.

Goblenuri deosebit de frumoase au fost prezentate de către doamna Nina Muntean, vicedirectorul de management sanitar al SCR. Ea a brodat frumaosele lucrări cu denumirea de „Mona Liza”, „Lecţia de muzică”, „Femeia cu năframa”.

Şi cei din Secţia Reanimarea Septică au prezentat goblenuri, executate de şefa secţiei Olga Cuşnir: „Goblenurile sunt confecţionate de mine: Icoana Măicii Domnului cu trei mâini făcătoare de minuni şi un îngeraş „Visul unei nopţi de vară”, mărţişoarele sunt făcute de asistenta şefă Olga Malai şi unul croşetat de doctoriţa Oxana Găină. Acesta este un hobbz al meu, mă relaxez aşa. Uneori fac goblenuri chiar şi noaptea după o zi grea de muncă” a subliniat Olga Cuşnir.

Secţia Chirurgia Malformaţiilor cardiace congenitale a avut şi o zână a primăverii. Aceasta era asistenta medicala Aurica Oborocea. „Noi prezentăm primăvara. La această expoziţie au participat toţi din Secţia noastră, chiar şi copilaşii au executat compoziţii florale” a spus Aurica.

Astfel de expoziţie se organizează anual la Spitalul Cliinic Republican. În 2017, participanţii şi-au propus să confecţioneze 200 de mărţişoare către jubileul instituţiei, care în această iarna va împlini 200 de ani de la înfiinţare.