Rinita alergică polenică şi tratarea acesteia

21.04.16

Primăvara este anotimpul, care reînvie natura şi înfrumuseţează satele şi oraşele cu pomii înfloriţi, însă unor persoane această “frumuseţe” le dă mare bătaie de cap. În această perioadă se dezvoltă rinita alergică polenică. Iar în următoarea perioadă aceasta ar putea fi provocată de puful de plopi. În acest context, medicii atenţionează oamenii (în special cei alergici) să fie mai precauţi.

Potrivit medicului specialist-alergolog din cadrul IMPS Spitalul Clinic Republican, Marina Casapciuc puful de plopi poate provoca unui om sănătos o deranjare mecanică, cum ar fi strănutul sau pruritul nazal (mâncărimea nasului). La persoanele alergice, însă simptomele se manifestă diferit:

“Pentru pacientul alergic cu diferite forme de alergii, mai cu seamă la polenizare, puful de plopi este mai periculos. El manifestă semnele de rinită, adică rinoree abundentă, strănut în salve ( de 10-30 de ori la rand), lăcrimare oftalmică, tusea”.

Odată ce persoana manifestă aceste simptome, trebuie să se adreseze imediat medicului specialist, pentru ca alergia să nu se dezvolte. Alergologii recomandă un tratament special, dar şi mai multe sfaturi în aceste cazuri.

“Noi facem tratamentul simptomatic prin utilizarea diferitor spray – uri nazale, antihistaminelor, care acum sunt în formule noi pe piaţă. Totodată neapărat trebuie evitat contactul cu alergenul. Dacă persoana totuşi iese la plimbare, trebuie să aibă cu sine mască medicală de protecţie. Când pacientul vine acasă, acesta numaidecât trebuie să schimbe îmbăcămintea, să facă duş şi să clătească cavitatea bucală cu soluţii speciale sau apă”, a precizat Marina Casapciuc.

Oamenii spun că în fiecare primăvară sunt deranjaţi de puful de plopi, însă puţini cunosc cum exact să se protejeze de rinita alergică polenică.

“Eu strănut de la acesta. Nu îmi place. Încerc să stau mai mult acasă şi să aerisesc apartamentul seara, când puful se mai “aşează” ”.

“Nu ştiu ce trebuie de făcut. Doar să nu ies ziua la plimbare”.

“Beau mai multă apă şi las ferestrele închise în timpul zilei”.

Potrivit datelor statistice în IMPS Spitalul Clinic Republican în perioada anilor 2012 – 2015 de rinita alergică datorită polenului, sezonieră şi alte rinite alergice, în staţionar s-au tratat 318 pacienţi.