Să învingem SIDA împreună!

01.12.18

Anual, la data de 01 decembrie în toată lumea este marcată Ziua Mondială de combatere SIDA, care este stadia finală a infecției cu virusui imunodeficienței umane (HIV), și, în lipsa tratamentului antiretroviral , duce inevitabil la decesul persoanei infectate, indiferent de vârsta acesteia.

Conform datelor Programului Națiunilor Unite pentru SIDA în lume 77,3 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA. La nivel mondial, în 2017 trei din patru (75%) își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane (79%) din care își cunosc statutul HIV au accesat tratamentul antiretroviral, supresia virală fiind constatată la patru din cinci persoane care au acsesat tratamentul.

În Republica Moldova infecția cu HIV se menține ca epidemie concentrată în răndul populației cheie- persoane utilizatoare de droguri injectabile (UDI), lucrătoare a sexului comercial (LSC) și bărbați care fac sex cu bărbați (BSB).

Conform datelor statistice, la 01.01.2018 în republică au fost înregistrate cumulativ 11829 cazuri de infecție cu HIV, din 18531 estimate. Numărul cumulativ al cazurilor de infecție cu HIV la 100 mii populație (prevalența) la finele anului 2017 a constituit 211,15. Pe parcursul anului 2017 au fost înregietrate total 835 cazuri noi de infecție cu HIV, incidența constituie 20,73 cazuri la 100 mii populație. În perioada ianuarie- octombrie a anului curent au fost confirmate 752 cazuri noi cu HIV. Majoitatea persoanelor infectate sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea heterosezuală de infectare.

  HIV/SIDA este o infecție cronică, cu o lungă perioadă de sănătate aparentă. Virusul HIV distruge lent, ani la rând, celulele sangvine albe (limfocitele), responsabile de sistemul imunitar al organismului uman, astfel cei infectați cu HIV arată și se simt perfect sănătoși ani la rând, habar nu au că sunt infectați. Infecția poate fi identificată doar prin efectuarea unui test specific de laborator, numit testul la H

În republică testul la HIV este benevol, gratuit și confidențial, poate fi efectuat în orice instituție medicală, inclusiv prin autoadresare la medicul de familie și în ONG- urile ce activează în domeniu.

Promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV este o oportunitate pentru consolidarea eforturilor în combaterea epidemiei HIV.