Sistemul antiincendiu din spital - funcționează!

17.04.18

În urma apariției unei postări pe rețelele de socializare precum că în IMSP SCR „Timofei Moșneaga” sistemul antiincendiar nu funcționează, administrația instituției vine cu explicație:

Sistemul antiincendiu din spital a fost dat în exploatare în anul 1976. Funcționarea acestuia este verificată permanent de către Direcția Salvatori și Pompieri a SPC și SE al MAI. În urma ultimului control efectuat în perioada 23-25 februarie 2016, responsabilii din cadrul direcției au specificat că situația este satisfăcătoare.

Nicolae Sîrbu, șeful Serviciului antiincendiu din IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, care săptămânal verifică hidranții de la etaje și furtunurile a declarat că în fiecare secție, inclusiv la parterul instituției sunt instalate furtunuri pentru apă și stingătoare. Totodată, în fiecare secție la postul asistentelor medicale este afișat planul de evacuare în caz de incendiu.

  

În toate încăperile din cadrul spitalului sunt instalate detectoarele de fum. Atunci când acestea detectează urme de fum, semnalul parvine în biroul operatorilor serviciului antiincendiar al SCR. Acolo, datorită sistemului antiincendiu, operatorul primește semnalul de alarmă. Deși sistemul antiincendiar este unul vechi – acesta FUNCȚIONEAZĂ!

Dar aici într-adevăr există o problemă – sistemul antiincendiar a fost produs în anii 60 și nu este dotat cu necesarul de a determina locul precis unde s-a preluat alarma de fum. Tocmai din aceste motive, la demersul administrației SCR se preconizează că odată cu rectificarea bugetului pentru anul curent, vor fi alocate surse pentru a schimba întreg sistemul antiincendiar din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” (costul estimativ – 6 milioane de lei).

    

Astăzi, 17 aprilie, 2018 spitalul a fost inspectat de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Bîrsan Vitalii și șeful Detașamentului Salvatori și Pompieri sectorul Centru – Leonid Cornescu, care au stabilit că la capitolul securitate antiincendiu situația este satisfăcătoare. Totodată, dumnealor ne-au propus să solicităm oficial efectuarea aplicațiilor practice, pe care ei se angajează să le organizeze săptămâna viitoare.