Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

24.01.17

În perioada 23-29 ianuarie 2017, Republica Moldova marchează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.

Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. Șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare săptămână în Republica Moldova și trei femei decedează din cauza acestei maladii.

Cancerul de col uterin  este cauzat de infecţii cu tulpini ai Virusului Papiloma Uman (HPV), se dezvoltă lent și inițial nu prezintă simptome caracteristice. În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 de cazuri noi depistate. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere.

Potrivit medicului ginecolog al Secţiei consultativ policlinică a SCR, Ala Ţurcan, majoritatea pacientelor nu cunosc despre această boală şi nici nu au trecut investigaţia necesară.

„Noi le întrebăm de fiecare dată dacă au trecut investigaţia dată, 50% nu cunosc ce e asta. Însă femeiele sunt foarte receptive şi trec analizele necesare după ce sunt informate.”

Doctorul explică că investigaţia este necesară, întucât simptomele acestei boli sunt tardive: „dacă ele apar, deja este gradul avansat. Femeia are dureri, sângerări, slăbiciuni, este afectat sistemul imun, simte disconfort. Ce se petrece în organism:  celulele colului se transformă în celule anormale, care cu timpul trec în celule cancerogene. Ele se multiplică şi invadează colul în profunzime, apoi afectează ţesuturile adiacente sau fluxul vascular, afectează toate organele, se generalizează procesul.”

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. La fel de importantă este vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenței. Totodată, femeilor care au înregistrat schimbări în rezultatele analizelor Papanicolau se recomandă efectuarea colposcopiei.

„Aceasta nu este o procedură dureroasă şi constă în examinarea colului uterin sub microscop cu determinarea focarelor afectate şi ne dă posibilitatea prelevării fragmentelor mici din toate aspectele” a subliniat Ala Ţurcan.

Medicii subliniază că cele mai sigure metode de prevenire a virusului este un mod sănătos de viaţă, sexul protejat şi adresarea anuală la medicul ginecolog pentru prelevarea analizelor.