SĂPTĂMÎNA TRANSPLANTURILOR

05.02.16

Începînd cu 27 ianuarie şi pînă la 04 februarie curent, în Clinica de Urologie, Dializă şi Transplant Renal din Spitalul Clinic Republican au fost efectuate 5 transplanturi renale, inclusiv 2 operaţii cu rinichi de la cadavru şi 3 – cu rinichi de la donator în viaţă înrudit (tată, mamă).

Primele două intervenţii chirurgicale au fost efectuate în exclusivitate de medicii specialişti ai Clinicii de Urologie şi Transplant Renal. Alte trei intervenţii cu utilizarea rinichilor de la donatori în viaţă au fost efectuate de către echipele de medici din ţară, asistate de profesorul Jean-Paul Squifflet din Belgia.

Menţionăm că toate aceste intervenţii chirurgicale s-au bucurat de o finalitate cu succes, or, rinichii transplantaţi şi-au reluat între timp funcţia. Graţie colaborării dintre medicii Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal din Spitalul Clinic Republican şi profesorul Jean-Paul Squifflet, mai  mulţi specialişti, inclusiv anestezişti, reanimatologi, urologi, nefrologi au beneficiat de posibilitatea studierii şi perfecţionării metodelor/tehnicilor chirurgicale de prelevare şi transplantare renală, precum şi asigurarea tratamentului intra- şi postoperator al pacienţilor operaţi.

Este o reuşită remarcabilă atît pentru instituţie, cît şi pentru întreg sistemul medical al ţării, care înregistrează o evoluţie în domeniu şi se aliniază realităţilor sociale, dar şi standardelor internaţionale.

Vă urăm tuturor SĂNĂTATE!

Şeful Clinicii Urologie, Dializă şi Transplant Renal,

Profesor Adrian TĂNASE