„Testează, Tratează Hepatita”

27.07.18

Circa 11 197 persoane au fost tratați de hepatita B, C și D, în perioada noiembrie 2016-mai 2018, iar alți 2153 de pacienți continuă tratamentul antiviral. Totodată, alte peste 2000 de persoane urmează să inițieze tratamentul. Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, lansată în anul 2016.

Noua schemă de tratament cu preparate de ultimă generație a diminuat esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 96% pacienți tratați.

Tratamentul este accesibil pentru toți pacienții din toate raioanele și municipiile republicii. Cei mai mulți pacienți incluși în tratament fiind din raioanele Drochia, Ungheni, Ialoveni, Orhei, Edineț. Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial. Anterior, aceastea era de un an și cu eficacitate sub 40%.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin HVC acută de la 6,14 până la 1,32, prin hepatita virală D– de la 1,89 până la 0,07. Totuși aceștia depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20- 60%.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Există 5 tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.

La nivel mondial, 325 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, iar peste 60% cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării si tratamentului tardiv a hepatitei virale B și C. 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virală B și 80% cu hepatita virală C nu cunosc că trăiesc cu această infecție.

Menționăm că, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei a fost stabilită pentru data de 28 iulie în memoria medicului american Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a identificat virusul hepatitei B şi, ulterior, a dezvoltat testul de diagnosticare şi vaccinul împotriva acestei boli.