Vaccinarea contra gripei este importantă!

11.10.19

S-a demonstrat că vaccinul antigripal previne milioane de îmbolnăviri, zeci de mii de spitalizări și mii de decese în fiecare an. Din acest motiv, se recomandă tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 6 luni să se vaccineze contra gripei până la sfârșitul lunii octombrie.

Vaccinul reprezintă o injectare intramusculară în regiunea mușchiului deltoid, în partea superioară a brațului. Vaccinul antigripal poate reduce îmbolnăvirile, complicațiile gripei și nu provoacă gripă.

Gripa de tip A(H1N1): este o boală infecțioasă contagioasă, cauzată de virusurile A.R.N. Myxovirus influenza A și B din familia ortomyxovirusurilor. Organizația Mondială de Sănătate și Centrul de Control al maladiilor (CDC, Atlanta, SUA) au determinat că acest virus de tip A(H1N1) este contagios și se transmite de la om la om. Persoanele infectate pot transmite gripa altor persoane începând cu prima zi înainte de apariția simptomelor. De aceea, este importaant de purtat masca din prima zi a bolii.

Grupele de risc care necesită vaccinare obligatorie sunt femeile însărcinate, persoanele cu vârsta mai mare de 65 ani, persoanele cu afecțiuni cronice cum ar fi: astmul bronșic și alte boli respiratorii, diabetul zaharat și alte boli endocrine, boli de inimă, boli de rinichi, boli de ficat, boli neurologice, obezitate.

Există persoane cărora vaccinarea le este contraindicată. Acestea includ sugarii sub 6 luni, persoanele cu alergii la componentele vaccinului (inclusiv la ouă), persoanele cu febră și infecții virale în acutizare.

Reacțiile adverse post-vaccinare sunt minore și nepericuloase: tumifiere, durere, sensibilitate, hiperimie la locul injectării, care vor dispărea în câteva zile.

Simptomele gripei: febra înaltă cu debut brusc (între 38°C și 40°C), dureri musculare, transpirație abundentă, senzație de slăbiciune, tuse seacă intensă.