Ziua Mondială a apei

22.03.19

Ce înseamnă apă sigură?

Termenul de “Apa sigură” este o variantă prescurtată a termenului ”Sistem de aprovizionare cu apă potabilă, respectând cerințele de siguranță, adică: apa este accesibilă oricând la necesitate și nu conține poluanți.

De ce e important?

Oricine sunteți, oriunde vă aflați, apa este dreptul uman al fiecărui. De la accesul la apă depinde starea de sănătate a populație și, prin urmare, este esențială pentru dezvoltarea durabilă stabilă și prosperă. Nu putem progresa ca o societate globală, în timp ce atât de mulți oameni nu au acces la apă sigură.

Ce este dreptul uman la apă ?

Fiecare persoană, fără discriminare are dreptul uman la apă suficientă, sigură, accesibilă atât din punct de vedere fizic, cât şi economic pentru uz personal şi casnic; aceasta include apă de băut, canalizare, spălarea hainelor, prepararea alimentelor, igiena personală şi a casei.

De ce oamenii nu au acces la surse de apă sigură ?

Acest lucru se întâmplă din mai multe motive. Iată câteva „motive de discriminare” care-i determină pe anumite persoane să fie deosebit de dezavantajate privind accesul la apă sigură:

  • sex şi gender
  • rasă, etnie, religie, casta, limba vorbită și naţionalitate
  • dizabilitate, vârstă și starea de sănătate
  • statutul proprietății, loc de muncă, reședință, starea economică și socială

Alți factori, cum ar fi poluarea mediului, schimbările climatice, creșterea numărului de populației, conflictele armate, migrația forțată - pot afecta în mod disproporționat grupurile marginalizate prin impactul asupra apei.

Fapte cheie la nivel global

  • 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără acces de apă potabilă în condiţii casnice.
  • 1 din 4 școli primare nu are sistem de alimentare cu apă potabilă, iar elevii folosesc surse neprotejate sau rămân însetaţi.
  • Mai mult de 700 de copii sub vârsta de 5 ani mor în fiecare zi de diaree cauzată de apa contaminată și condiţii sanitare precare.
  • În jur de 80 % de oameni din mediul rural sunt nevoiţi să utilizeze apă din surse nesigure şi neprotejate.
  • Peste 68,5 milioane de persoane au fost forțate să-și părăsească casele, din cauza accesul problematic la serviciile de aprovizionare cu apă sigură.
  • Aproximativ 159 de milioane de oameni colectează apa potabilă din apele de suprafață, cum ar fi iazurile și râurile.
  • Aproximativ 4 miliarde de oameni - aproape două treimi din populația lumii  se confruntă cu un deficit sever de apă în cel puțin o lună a anului.

Situația în Republica Moldova     

Nivelul de acces a populaţiei țării la surse îmbunătăţite de apă potabilă, este în creștere continuă în ultimii ani. Accesul la servicii îmbunătăţite de alimentare cu apă este definit ca posibilitatea de a utiliza cel puţin 20 litri/zi/ persoană dintr-o sursă îmbunătăţită, situată într-o rază de 1km de la locuinţa consumatorului.

Conform datelor raportului național ”Supravegherea de stat a sănătății publice” în anul 2017 accesul la surse îmbunătăţite de alimentare cu apă a fost asigurat pentru 67% din populaţie (2016 – 65,2%), inclusiv 97,9% populaţia urbană (a.2016 – 96,6%) şi 43% populaţia rurală (a.2016 – 41,3%).

Referitor la calitatea apei potabile distribuite populației, aceeași sursă denotă un nivel sporit de neconformitate a calității apei din sursele subterane și din sistemele de distribuire. În a.2017 ponderea probelor neconforme la parametri microbiologi a constituit 28% din numărul 12394 de probe de apă total. La parametri chimici, ponderea neconformității din sursele centralizate subterane a constituit - 63,4%, inclusiv ponderea neconformității după conținutul de fluor a constituit 20,8%, după conținutul de bor – 13%, și nitrați – 1,2%.

De asemenea, menţionăm că în perioada anilor 2016 - 2017 cazuri de izbucniri epidemice de boli i condiţionate de apă nu s-au înregistrat. Indicele morbidităţii prin hepatita virală A a scăzut de 1,3 ori în anul 2017 faţă de 2016 ( anul 2017- 313 cazuri abs., anul 2016 – 391 cazuri abs.).  Cazuri de febră tifoidă, legionelloză şi holeră nu s-au înregistrat.