Ziua Mondială a Bolnavului

11.02.16

În fiecare an, începînd cu 13 mai 1992, este marcată Ziua Mondială  a Bolnavului, instituită de către biserica catolică prin Papa Ioan Paul al II-lea. Această zi vine să amintească umanităţii despre cei care suferă şi care au mare nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. De asemenea, vine ca o chemare pentru lumea întreagă de a se implica în cazurile celor care luptă pentru viaţă, or, această luptă uneori se dă pentru a obţine cîteva zile sau chiar ore, cît de  puţin timp, alături de cei dragi.

Anul acesta, Ziua Mondială a Bolnavului se desfăşoară sub sloganul propus de către Papa Francisc: "A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: Faceţi tot ce Vă va spune!". Credinţa întotdeauna a fost drept forţa motrice care mişcă lucrurile din loc, direcţionîndu-le spre viitor, iar într-o lume care se adînceşte tot mai mult sub valurile de epidemii şi boli cu forme tot mai complicate, Credinţa este cea care îi motivează pe suferinzi să meargă mai departe, să-şi creeze vise şi scopuri, să fie cît mai departe de genunile depresiei şi ale introvertismului, generat de marginalizarea şi indiferenţa societăţii. În fiecare zi, aproape 800 de femei mor din cauza complicaţiilor legate de sarcină sau de naştere. Aproximativ 10% din populaţia globului suferă de diabet, iar circa 34 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA. În fiecare an, 14 milioane de persoane primesc vestea că au cancer. Şi, din păcate, conform prognozelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în decursul următoarelor două decenii, anual,  s-ar putea înregistra 22 de milioane de noi cazuri de cancer. Sînt nişte cifre înfricoşătoare, dar mai terifiant este faptul că toate aceste cifre sînt vieţi omeneşti, sînt oamenii de lîngă noi.

În timpurile pe care le trăim acum, Credinţa, Bunătatea şi Caritatea nu ar trebui să fie doar gesturi de PR din partea celor care, printr-un egocentrism narcisiac, se cred conducători ai lumii. La bazele umanului stă firescul simplităţii, calitate dăruită tuturor încă în de demulturile trecutului.

Îndemnul nostru este de a nu fi indiferenţi faţă de cei care suferă, de a le oferi ajutor şi susţinere atît cît puteţi, căci aşa cum bine se ştie că Mai întîi a fost Cuvîntul, acesta comportă o forţă uimitoare, astfel, chiar şi un cuvînt bun, spus din suflet la momentul potrivit, poate face minuni pentru viaţa unui om.