Ziua Mondială a Glandei Tiroide

25.05.20

Anual, la data de 25 mai este marcată Ziua Mondială a Glandei Tiroide. Acest fapt are drept scop creșterea gradului de conștientizare publică asupra bolilor tiroidiene, și anume importanța diagnosticului lor la timp, tratamentul și profilaxia.

Glanda tiroidă este una dintre cele mai mari glande endocrine, are forma unui fluture. Aceasta sintetizează 2 hormoni, T3 și T4, care reglează modul de utilizare și stocare a energiei în organism. Potrivit șefei interimare a secției Endocrinologie din cadrul IMSP SCR ”T. Moșneaga” Neonela Tofan, cea mai frecventă cauză a disfuncției tiroidiene în țările fără deficit de iod este tiroidita autoimună, care este și cea mai frecventă patologie endocrină, după diabetul zaharat. Screeningul disfuncției endocrine se efectuează printr-o simplă analiză de sânge și anume dozarea hormonului TSH. Doamna Tofan mai menționează că în ultimii ani a crescut nivelul de conștientizare a patologiei tiroidiene la nivelul populației, ceea ce face ca pacienții să se adreseze la medic la un stadiu precoce a maladiei tiroidiene. 

De menționat că nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecţiuni grave. Secreţia scăzută de hormoni tiroidieni şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. În rezultat, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular.

Ziua Mondială a Glandei Tiroide a fost stabilită în anul 2008, în timpul congresului Asociaţiei Europene a Tiroidei.