Ziua Mondială a Rinichiului

09.03.17

În ultimii ani, afecţiunile renale şi alte boli asociate sunt tot mai răspândite în lume. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 10% din populaţia globului este afectată de insuficienţă renală cronică, iar numărul acesta continuă să crească. Pentru a sensibiliza populaţia la nivel mondial, anual, în a doua zi de joi a lunii martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului.

Evenimentul are ca scop sensibilizarea populaţiei şi informarea persoanelor despre simptomele, tratamentul şi prevenirea bolilor renale. Potrivit medicului nefrolog din IMSP SCR, Tatiana Răzlog, aceste afecţiuni au simptome tardive.

„Din păcate oamenii află că sunt bolnavi în stadiul tardiv. Sunt totuşi unele simptome, la observarea cărora oamenii neapărat trebuie să se adre4seze la medici. De exemplu dacă persoana are dureri de spate, creşte tensiunea arterială, simte disconfort în timpul urinării, urinările devin ori mai puţin frecvente ori mai dese, culoarea urinei se schimbă, are o senzaţie de oboseală, are loc umflarea picioarelor, a mâinelor, atunci înseamnă că persoana ar putea fi afectată de o boală renală” a declarat doctorul.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată cu genericul „Boala renală şi obezitatea. Stil de viaţă sănătos pentru rinichi sănătoşi”. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Nefrologilor intenţionează să conştientizeze populaţia privind legătura directă dintre obezitate şi afectarea rinichilor. Unele estimări recente ale OMS demonstrează că la nivel mondial:

  • În anul 2014, mai mult de 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta peste 18 ani era supraponderali. Dintre acestea peste 600 de milioane de adulţi erau obezi.
  • În Republica Moldova, în anul 2013, conform studiului STEPS, circa 65% din populaţie (de vârsta 18-69 de ani) consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi/sau legume, consumul mediu fiind de 2 porţii/zii şi ca rezultat – 56% din populaţie este supraponderală, atât bărbaţii, cât şi femeile, iar 23% de persoane sunt obeze, dintre care 18% sunt bărbaţi şi 28,5% sunt femei.

Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea bolii renale. La persoanele afectate de obezitate, rinichii lucrează mai greu, filtrează mai mult sânge decât în mod normal (hiperfiltrare) pentru a răspunde cerinţelor metabolice ale greutăţii corporale crescute. Creşterea funcţiei poate deteriora rinichii şi creşte riscul de a dezvolta boala cronică.

În acest context, nefrologul Tatiana Răzlog a adăugat că pentru a păstra rinichii sănătoşi trebuie de respectat o dietă: de consumat alimente cu un nivel scăzut de sare, de consumat o cantitate anumită de lichide (după recomandările medicului pentru fiecare persoană individual), de controlat periodic tensiunea arterială şi greutatea corporală, abandonul fumatului. Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră!