Metodă nouă de tratare a malformațiilor cardiace congenitale

01.12.23

O nouă metodă modernă de tratare a malformațiilor cardiace congenitale a fost implimentată pentru prima dată într-o instituție medico-sanitară publică: la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Este vorba despre procedura de închidere a defectului septal atrial folosind un ocluder. În data de 27 și 28 noiembrie, prin această metodă inovativă au fost operați cu succes patru pacienți. Intervențiile minim invazive au fost asistate de către profesorul, specialistul cardiolog intervenționist, proctorul Milan Djukic din Spitalul Universitar de copii din Belgrad. 

Ocluderul este un dispozitiv asemănător unei umbreluțe. Inițial acesta este pliat, iar după poziționarea lui exactă la locul defectului, umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală se va deschide și va obtura defectul. Procedura este minim-invazivă. Se efectuează sub anestezie generală și poate dura între 60 și 120 de minute.

Avantajele acestor intervenții minim invazive sunt:

•        Absența cicatricelor postoperatorii.

•        Perioada de spitalizare redusă (1-2 zile).

•        Fără traumatisme intra și post operatorii.

Prof. Milan Djukic are o vastă experiență în acest domeniu, efectuând peste 500 de operații de acest tip. Specialistul spune că și medicii din cadrul SCR s-au descurcat cu succes.

Sunt foarte satisfăcut, deoarece văd că aveți o echipă cu multă experiență. Doctorii sunt perfecți. Ei foarte repede au înțeles metoda. Vor avansa și veți avea o nouă procedură pentru pacienți” a menționat Prof. Milan Djukic.

Menționăm, că unica secție de cardio-chirurgie pediatrică se află la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Costul intervențiilor realizate este în totalmente acoperit de către polița de asigurare medicală obligatorie. Anual, sunt necesare aproximativ 40 de operații de acest gen. Implimentarea cu succes a noilor metode chirurgicale a fost realizată cu implicarea activă a șefului Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică – d.ș.m., conf. Gheorghe Manolache.

 

Echipa care a efectuat operațiile:

•        Medici: prof. Milan Djukic cardiolog intervenționist, Ilona CUCU, radiolog interventionist, Eugen CEREVAN, medic chirurg cardiovascular.

•        Medici anesteziologi: Vera Dogotari, Sergiu Gujuman.

•        Asistente de anestezie: Elena Coșuleț, Lilia Bătrâncea.

•        Asistente de operație: Angela Cojușneanu, Cristina Plotnicu.

•        Medici diagnostic funcțional ecocardiografist - Valeriu Cebotari.