Premieră chirurgicală în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” - TEVAR

14.04.23

Premieră chirurgicală în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Pentru prima dată medicii au utilizat metoda TEVAR - refacerea endovasculară a aortei toracice pentru a trata anevrismul de aortă toracică, astfel salvând un bărbat de 53 de ani, care era diagnosticat cu anevrism gigant de aortă – 9 cm.

TEVAR este o procedură minim invazivă, în urma efectuării acesteia timpul de recuperare a pacientului este mai scurt, iar riscul complicațiilor postoperatorii este minim.

Aorta este principala și cea mai mare arteră din corpul uman, care își are originea în ventriculul stâng al inimii și se extinde până în abdomen, unde se împarte în două artere mai mici. Odată cu înaintarea în vârstă apare o ușoară dilatare a aortei, iar diametrul maxim al aortei ascendente nu ar trebui să

 depășească 4 cm. Aorta este împărțită în două segmente denumite aortă toracică și aortă abdominală.

Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către expansiune și ruptură. Anevrismul poate interveni atunci când diametrul segmentului dilatat depășește cu 50% diametrul normal al zonei respective.

Un anevrism aortic rupt poate duce la sângerări masive care pun viața în pericol. Pacientul despre care discutăm acuza durere toracică, senzația de presiune la nivelul toracelui, durere de spate și probleme de respiratie.

Pentru prima dată a fost utilizat endograftul toracic pentru tratamentul endovascular al anevrismului. În cadrul metodei TEVAR se folosește o grefă sintetică prin instalarea căreia este exclus anevrismul de aortă. Până în prezent, în spitalul nostru astfel de cazuri medicale se tratau prin metoda clasică. Aceasta implica un risc mare pentru viața bolnavului, cu pierderi mari de sânge. După ce specialiștii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au paticipat la instruiri în Bulgaria privind utilizarea TEVAR, iar instituția a contractat toate consumabilele necesare, utilizarea acestei metode minim invazive de acum încolo va fi posibilă pe larg în cadrul SCR” a explicat Sorin Barat, șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională.

Intervenția a durat o oră jumătate și a parcurs fără complicații. La moment pacientul este externat la domiciliu în stare satisfăcătoare.

Echipa care a realizat actul medical:

  • Barat Sorin - medic chirurg vascular/endovascular, șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională.
  • Manica Ștefan - medic chirurg vascular/endovascular
  • Cucu Ilona – radiolog intervenționist
  • Cojușneanu Angela și Naforniță Elena - asistente de operație.
  • Ciocîrlan Andrei - medic anesteziolog

Totodată, în luna martie au fost realizate primele două operații EVAR din acest an. EVAR (Endovascular Aortic Repair) reprezintă alternativa minim invazivă comparativ cu varianta chirurgicală clasică de tratament a aneurismului de aortă abdominală. Pacienții au fost doi bărbați cu vârstele de 68 și respectiv 71 de ani. Ambii au fost diagnosticați cu aneurism de aortă abdominală. Intervențiile au decurs fără complicații, iar pacienții sunt externați la domiciliu. Pentru prima dată în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” operațiile EVAR au fost realizate în anul 2022 - 3 intervenții, toate cu succes.