40 de ani de la deschiderea primei secții de hemodializă din Republica Moldova

02.02.21

În luna ianuarie 2021 s-au împlinit 40 de ani, de când a fost deschisă prima secție de hemodializă din țară în incinta Spitalului Clinic Republican. Din inițiativa medicului șef al spitalului, d-lui Timofei Moșneaga și a șefului catedrei de Urologie și Nefrologie Chirurgicală, d-lui Mihai Bîrsan, au fost trimise la Moscova echipe complexe de specialiști pentru stagiere în domeniul dializei și transplatului renal (medici-urologi, nefrologi, medici-laboranţi, asistente medicale, ingineri). 

Primele stagieri în hemodializă au fost efectuate în Institutul de Cercetări Științifice în Urologie, or.Moscova (director, academicianul Nicolae A.Lopatkin). Primele aparate de dializă instalate – SGD-8 au permis de a include concomitent la tratament până la 8 pacienți cu insuficiență renală. Odată cu deschiderea secției a fost posibil de inițiat tratamentul cu hemodializă la pacienții cu insuficiență renală cronică, metodă care anterior era aplicată preponderet în caz de insuficiență renală acută. Grație acestei secții a fost posibil deja peste un an demararea intervențiilor chirurgicale legate de transplantul renal. Procedeul propriu zis al hemodializei era destul de migălos și greu, deoarece erau folosite dializatoare în plăci, de multipă utilizare, care erau asamblate și sterilizate în ajun, apoi conectate la pacienți.

Printre primii specialiști care au activat în secția nou deschisă au fost medicii Adrian Tănase, șef secție, Victor Sagatovici, Larisa Zavat (Evdochimov), Larisa Arsenii, Maria Vizitiu, medicii laboranți Grigore Vaserman, Eugenia Taube, inginerul Vadim Feldman, asistenta șefă Galina Tulatos.

În scurt timp, la recomadarea și cu suportul conducerii Spitalului și a Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală au fost angajați mai mulți tineri specialiti care au contribuit la formarea serviciului de dializă și transplant renal din Republica Moldova: Liliana Kalinina, Nelly Cotulevici, Veniamin Hardac, Gheorghe Boțan, Ghenadie Chiriac, Victor Reaboi, Arcadie Sapojnicov, Dumitru Mastac, Igor Codreanu, Eduard Eșanu, Sergiu Gaibu, Grigore Romanciuc, Dorin Visterniceau.

Anii ‘80 ai secolului trecut pentru secția de hemodializă și transplant renal a SCR au fost extrem de „bogați” în metodele de diagnostic și tratament implementate pentru prima dată nu numai în spital, dar și în țară: hemosorbția (1981), tipizarea donatorilor şi recipienţilor în conformitate cu sistemul HLA (1982-1983), transplantul renal (1982), plasmafereza, limfocitofereza, iradierea sângelui cu raze ultraviolete (1983), dializa peritoneală semicontinue (1986), etc. Acestea, dar și multe altele au fost posibile de efectuat datorită unui colectiv de medici urologi, nefrologi, medici-laboranți, asistente medicale, care pe lângă entuziasm, au avut capacități și viziuni din cele mai contemporane la acea perioadă.

Cu toate că mulți din cei care au activat în secția de hemodializă și transplant renal a SCR prelungesc să lucreze în diverse instituții medicale din țară dar și peste hotarele ei, serviciul de hemodializă din R. Moldova, care actualmete numără 12 secții, a luat naștere acum 40 de ani în incinta Spitalului Clinic Republican.

Articol scris de 

Adrian Tănase, dr.hab.șt.med., profesor universitar,

șeful Catedrei de Urologie și Nefrologie Chirurgicală, USMF „N.Testemițanu”