Aniversarea fondării Sistemului de Cardiochirurgie

21.02.14

Anul 2014 marchează aniversarea a 50 de ani de la  fondarea primei secţii de Chirurgie cardiovasculară în Republica Moldova, ideea aparţinîndu-i regretatului profesor Nicolae Anestiadi, şeful catedrei Chirurgie facultativă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, unul dintre personalităţile reprezentative ale chirurgiei din Moldova secolulului al XX-lea,  cel care a deschis porţile chirurgiei moderne în ţara noastră. Astfel, la 2 februarie 1964, în Spitalul Clinic Republican, este deschisă secţia de Chirurgie cardiovasculară (iniţial, cu 25 de paturi staţionare). Menţionăm că anterior, la 20 noiembrie 1961 (peste 7 ani după prima operaţie cu circulaţie extracorporeală realizată în SUA), profesorul N. Anestiadi a efectuat cu succes prima comisurotomie mitrală unei paciente de 19 ani, iar până în anul 1963 a mai realizat 9 operaţii pe cord în cardiopatia valvulară reumatismală cu rezultate bune (un singur deces).

 De-a lungul timpului, domeniul de cardiochirurgie a cunoscut o evoluţie perpetuă, dat fiind faptul că s-au atestat succese excelente în acest segment prin efectuarea intervenţiilor pe bolnavi cu coarctaţie aortică, stenoză mitrală, stenoză aortică, pericardite constrictive, canal arterial persistent, miastenie şi diverse patologii arteriale şi venoase. Din anul 1964, s-a implementat în practica medicală angiografia şi cateterismul cardiac - metode extrem de utile în aprecierea diagnosticului şi conduitei medicale. În anul 1977 se realizau primele operaţii de implantare a cardiostimulatorului, iar începând cu anul 1980, în activitatea clinică, este implementată circulaţia extracorporeală (CEC), care permitea realizarea operaţiilor pe cord deschis în condiţii de circulaţie extracorporeală, primele 90 de intervenţii fiind efectuate cu succes între anii 1980-1987.

Actualmente, Departamentul Cardiochirurgie din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican este structurat pe secţii: Chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale (MCC, chirurgia inimii la copii), Chirurgia viciilor cardiace dobîndite (VCD, chirurgia inimii la maturi), Anesteziologie şi reanimatologie cardiochirurgicală, Perfuziologie.

Dacă e să facem o referire la anul 2013, aici au fost trataţi în mediu circa 800 de pacienţi şi operaţi 687, dintre care cu utilizarea CEC – 505 pacienţi şi fără CEC – 182.

În secţia Chirurgia VCD se efectuiază un spectru larg de intervenţii în: valvulopatiile cardiace de origine reumatică, ischemică, degenerativ-mixomatoasă, endocardita infecţioasă etc. cu substituire de valvă sau operaţii plastice reconstructive, cardiopatia ischemică (By-pass aortocoronarian), anevrismul cardiac, tumorile cardiace, anevrismul şi disecţia de aortă. În acelaşi timp, chirurgia MCC se direcţionează spre intervenţii în patologiiile congenitale, defecte septale, vicii valvulare congenitale, tetrada Fallot, vene pulmonare aberante, canal atrio-ventricular, stenoză aortică subvalvulară şi supravalvulară, coarctaţia aortică, anomalia Ebstein şi multe altele, astfel denotîndu-se dimensiunea largă de operaţii aplicate de specialiştii cardiochirurgi din SCR.

Este de evidenţiat faptul că în această secţie sînt operaţi copii mai mici de 3 luni, în 2013 fiind operaţi 20. Pacienţi cu vîrsta cuprinsă între 3-6 luni au fost 20, iar între 6 luni şi un an – 57 copii. Sînt nişte date impresionante, mai ales că aceşti copii, în viitor, nu vor fi afectaţi de consecinţele acestor intervenţii, pentru că ele nu vor exista ca atare, şi vor evolua în dezvoltare ca oricare alt copil sănătos. De reţinut că printre pacienţii specialiştilor din această secţie se numără şi sportivi de performanţă din Republica Moldova. Amintim că secţia Chirurgia MCC a fost înfiinţată în 1988, în 2014 marcîndu-se 26 de ani de la deschidere.

Perspectivele cardiochirurgiei în componenţa SCR vor fi bine conturate odată cu deschiderea noului Bloc chirurgical, dotat cu utilaj performant, care va permite operarea nou-născuţilor şi a copiilor cu vicii cardiace foarte complexe, precum şi abordări endovasculare în tratamentul patologiilor cardiace şi a vaselor magistrale, transplantare cardiacă, intervenţii minim invazive ş.a.

La moment, în Departamentul de Cardiochirurgie activează specialişti care au făcut stagieri în Germania, Croaţia, Italia, Israel, SUA, avînd o bogată experienţă în domeniu, abordînd maniera de tratament cu mare responsabilitate şi oferind servicii medicale de înaltă calitate.