Comunicat de presă

26.11.16

La începutul anului 2016, la intrarea în IMSP Spitalul Clinic Republican au fost instalate turnichete, iar fluxul de vizitatori a început sa fie monitorizat de serviciul de securitate al spitalului. Măsura a fost necesară întrucât fluxul mare de oameni punea în pericol sănătatea și chiar viața pacienților grav bolnavi (din cauza infecțiilor „aduse din afară"). Totodată se înregistrau multe cazuri de furt.

Victime deveneau atât pacienții, cât și personalul medical. În același timp, din cauza accesului nelimitat, vânzătorii ambulanți își vindeau marfa chiar în saloanele unde era internați bolnavii. Odata ce a fost instalat sistemul de securitate, cazurile de furt au devenit mai rare, bolnavii sunt și se simt în siguranță, iar doctorii pot activa în liniște și trata bolnavul în condiții corespunzătoare.

În acest context, administrația SCR vă informează că doritorii pot vizita apropiații, însă conform unui regim stabilit. Astfel, accesul este nelimitat dacă vizitatorii vin la pacienții imobilizați. În decursul orelor 10.00 - 20.00 vizitele sunt permise doar în cazul bolnavilor, care fac frecvent proceduri medicale. În holul spitalului, vizitatorii pot să se întâlnească, la orice oră cu pacienții care se simt mai bine și se pot deplasa cu ușurință. Totodata, administrația instituției subliniază că SCR oferă consultații gratuite doar pacienților spitalizați.

Anterior, mulți medici contrar legii examinau persoanele nespitalizate. În timpul consultațiilor ei utilizau echipamentul medical, consumabilele și energia electrică. Pentru examinări, doctorii primeau sume mari de bani, care nu erau contabilizate. „Le-am interzis doctorilor să acorde ilegal asistență medicală. Totuşi, le-am oferit posibilitatea să asiste pacienți care nu sunt internați la SCR. În acest caz, am cerut însă ca toate consultațiiile să fie achitate în casele SCR, conform tarifelor stabilite în Catalogul de prețuri. Cetățenii trebuie să ştie că pot consulta medicii fără plată, în baza poliței de asigurare medicală, numai la Policlinica SCR. Aşa prevede legea, pentru că de asistență gratuită în spital beneficiază doar bolnavii internați. Dar dacă unele persoane au mai mare încredere în doctorii care activează în secțiile SCR şi insistă să fie asistați aici, atunci trebuie să plătească pentru serviciile medicale de care beneficiază, nu în buzunarului specialistului, ci în casă”, a menționat directorul SCR, Anatol Ciubotaru.

La etajul doi au fost amenajate opt birouri, unde doctorii, conform unui orar, pot să acorde legal consultații, contra plată, pacienților din afara institutiei. „Am impus această regulă pentru a combate acordarea ilegală a serviciilor medicale în SCR, şi pentru a evita răspândirea infecțiilor, care complică reabilitarea pacienților. Nu este vorba despre o taxă de intrare, așa cum vehiculează unele persoane. Aşadar, pacientul care solicită consultații medicale în cadrul spitalului merge, pentru început, la casă, care se află în holul central al instituției. Casierul îi eliberează trei bonuri: de culorile galben, roz şi alb. Talonul galben îl păstrează pentru sine, iar medicului care îi va examina, îi va prezenta talonul roz. Totodată, bonul de culoare albă trebuie prezentat la recepție, ca o confirmare a faptului că vizita la SCR este planificată şi justificată”, a precizat directorul SCR.