Congresul al III-lea de Medicină Internă

25.10.17

În aceste zile în Republica Moldova se desfăşoară ediţia a III-a a Congresului de Medicină Internă. Evenimentul întruneşte specialişti din ţara noastră şi de peste hotare. Acesta se desfăşoară în contextul anului lui Nicolae Testemiţanu şi este organizat de către Societatea Medicilor Internişti din Moldova, în frunte cu şefa Catedrei de Reumatologie şi Nefrologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Liliana Groppa.

La inaugurarea Congresului, care a avut loc pe 24 octombrie curent au participat prim-ministrul, Pavel Filip, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş, preşedintele Comisiei parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Valentina Buliga şi rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Ion Ababii şi profesorul Liliana Groppa.

În acest context, premierul Pavel Filip a declarat că „Guvernul este cel mai cointeresat să aibă un sistem medical puternic în țară, pentru că, mai ales atunci când vorbim de medicina internă, care are grijă de sănătatea adultului apt de muncă, evident că există o tangență directă cu dezvoltarea economică a statului”.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Munici şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraş a salutat modernizările în medicină: „Sistemul de sănătate este în continuă schimbare în toată lumea, iar perioada în care trăim ne face să fim proactivi în recunoașterea provocărilor pe care le avem zi de zi în tratarea pacienților. Sunt sigură că acest Congres va contribui esențial, prin valoarea ideilor şi studiilor prezentate, la dezvoltarea și modernizarea acestui domeniu medical, nu doar la nivelul ţării noastre, dar şi la nivel mondial”.

În cadrul acestor zile se vor discuta realizările în tratamentul bolilor, dar şi noile metode de tratare a maladiilor cardiovasculare, gastrointestinale şi reumatice. Totodată se va accentua importanţa diagnosticului precoce.

Numărul pacienţilor din Republica Moldova cu maladii reumatice este în continuă creştere. Potrivit statisticilor, în ultimii zece ani, acesta s-a dublat, inclusiv în rândul copiilor. Oamenii se adresează la specialişti în stadiile tardive, după ce încearcă diferite metode pe care le-au citit pe internet, au auzit de la vecini şi rude. Abia atunci când înţeleg că nu le reuşeşte să se vindece în condiţii casnice - ei bat la uşa doctorului, a menţionat Liliana Groppa. Totodată, medicul a subliniat că majoritatea persoanelor nu respectă regimul alimentar, le lipseşte activitatea fizică, ore în şir stau în faţa televizorului sau calculatorului – ceea ce duce la apariţia multor boli.

Potrivit preşedintelui Congresului, Liliana Groppa, rapoartele şi prezentările din cadrul acestui eveniment vor duce la ridicarea calităţii vieţii pacientului. La moment Societatea Medicilor Internişti din Republica Moldova are realizări pe care le împărtăşeşte cu mândrie, încă de la începuturile sale şi anume din anii 70 a secolului trecut. Printre realizări se pot aminti rezultatele obţinute în diagnosticul şi tratamentul maladiilor interne; cercetare şi dezvoltare în Republica Moldova prin promovarea schimbului de experienţă şi cooperare în rândul interniştilor din regiune.

Congresul se va desfăşura în perioada 24-25 octombrie.