La IMSP SCR a fost marcată Ziua Mondială a Artritei

12.10.16

Sute de moldoveni au fost consultaţi gratuit ieri la IMSP Spitalul Clinic Republican de către medicii reumatologi din SCR şi colaboratorii USMF „Nicolae Testemiţanu”. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Artritei.

Holul instituţiei a devenit arhiplin. Fiecare a dorit să fie consultat de specialişti pentru a-şi alina durerea. 25 de printre care doctori şi profesori în medicină au oferit recomandări persoanelor care suferă de probleme ale articulaţiilor.

Fiecare cu problemele lui, unii pot să aibă dureri într-un călcâi, alţii în toate articulaţiile, majoritatea sunt persoane de vârstă înaintată. În rezultatul consultațiilor, în funcție de caz, le recomandam investigații necesare pentru a stabili corect diagnosticul și după asta vom conveni asupra unui tratament”, a menționat șeful Secției Artrologie din cadrul SCR, medicul reumatolog Oxana Bujor.

Deşi majoritatea pacienţilor au fost de vârsta a treia, medicii spun că artrita se poate manifesta la oricine, chiar şi la mici copii.

“Boala aceasta se întâlneşte la aproximativ 70% din populaţie. Sunt nişte dureri foarte supărătoare, care deranjează calitatea vieţii. Scopul acestei zile este de a atenţiona societatea, că sunt maladii frecvente şi este necesar de a se adresa la medic când apar primele simptome, când apare prima durere, prima inflamaţie. Este foarte important de a afla cauza acestei dureri", a specificat doctorul habilitat în ştiinţe medicale, prof. universitar, şefa laboratorului de reumatologie a IMSP SCR, Liliana Groppa.

Totodată, doctorii au specificat că boala se manifestă la fiecare diferit, de aceea doar un specialist va putea prescrie tratamentul necesar şi nu trebuie să ne ghidăm după „tratamentul vecinului”.

Ziua Mondială a Artritei este marcată anual la IMSP Spitalul Clinic Republican. Specialiştii spun că există în jur de 200 de boli, care decurg cu dureri articulare. În ţara noastră peste 30 de mii de persoane suferă de artrită.