Medicii din SCR din nou au salvat un pacient din coma diabetică

28.12.16

Un tânăr de 22 de ani, care a fost în comă diabetică a fost salvat şi readus la viaţă de către medicii din IMSP Spitalul Clinic Republican. Coma diabetică este o complicaţie a diabetului zaharat în urma nerespectării administrării corecte a tratamentului sau a alimentaţiei corespunzătoare. În această stare pacientul este în viaţă, însă nu se poate trezi şi nu răspunde la imagini, sunete sau alte tipuri de stimulare. Lăsată netratată, coma diabetică poate fi fatală.

Băiatul a ajuns în această stare după ce timp de două zile nu şi-a administrat insulină, iar în una din acestea a fost omagiat şi a consumat alimente nu tocmai potrivite pentru un om bolnav de diabet, dar şi a băut alcool. Organismul lui nu a rezistat şi pacientul a început să aibă stare de greaţă, vomita, avea dureri de cap. Totuşi, tânărul a anunţat doctorii abia a doua zi, când nu a mai suportat durerile. Acesta a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă a SCR.

Timp de trei zile, el a fost inconştient şi era conectat la aparatul de ventilaţie artificială. Potrivit doctorilor, el şi-a revenit, starea lui este stabilă, iar viaţa bolnavului este în afara oricărui pericol. Pacientul ne-a relatat că acum are pofta de mâncare, nu mai simte dureri abdominale, nu are dureri de cap. Totodată, băiatul zice că acest caz i-a fost o lecţie, iar pe viitor va fi atent şi va respecta strict indicaţiile medicilor.

Salvarea pacientului a fost posibilă datorită echipei mixte de specialişti din SCR în frunte cu medicii: prof. univer., dr. Victor Cojocaru, şeful Departamentului Terapie – Natalia Gaibu, şeful Departamentului Reanimare şi Terapie Intensivă – Alexandru Botizatu, şeful Secţiei Reanimare Terapeutică Constantin Grosu, şefa Secţiei Hepatologie – Maria Cojuhari, şefa Secţiei Endocrinologie – Zinaida Alexa, şefa Secţiei Nefrologie – Rodica Pascal. Colaborarea intensă între aceştia şi experienţa de valoare a fiecărui au făcut posibilă însănătoşirea a bolnavului. Doar adevăraţii profesionişti, care se ascultă şi se respectă unul pe celălalt, unindu-şi forţele şi cunoştinţele pot contribui la salvarea pacientului, cu atât mai mult dacă acesta este într-o stare foarte gravă.

Un rol important îl au şi aparatele medicale cu multitudinea de regimuri şi cu un spectru larg al parametrilor biochimici, spun medicii. În acest context, doctorii îi aduc mulţumiri administraţiei SCR şi Ministerului Sănătăţii pentru ocazia de a utiliza cele mai noi tehnologii pentru a trata pacienţii. Utilajul şi aparatajul performant sunt o verigă importantă în salvarea acestor bolnavi, însă rolul determinant îl deţin noile metode şi abordări în complex a acestei probleme dificile, care necesită cunoştinţe profunde, multidirecţionale în medicina situaţiilor critice, deoarece pacientul se află într-o stare de disfuncţii şi insuficienţe a mai multor organe şi sisteme.

Deşi diabetul zaharat nu se tratează, pacienţii pot să ducă un mod de viaţă normal, activ în cazul în care respectă indicaţiile doctorilor în ceea ce ţine de administrarea medicamentelor necesare şi alimentaţia corectă. Din păcate există cazuri când din diferite motive obiective sau subiective, cele enumerate nu se respectă. Atunci pacientul poate intra în comă diabetică. Conform datelor statistice, rata mortalităţii în ţară din cauza acestei complicaţii este de 15 %. În SCR letalitatea în aceste cazuri a scăzut în ultimii ani până la 0%. Astfel, în 2016 din 30 de pacienţi aflaţi în starea menţionată toţi au fost salvaţi fără sechele neurologice.

Strategia şi tactica de rezolvarea a situaţiei critice la pacienţii în comă diabetică adoptată la SCR a fost raportată la mai multe congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale şi au fost unanim acceptate.