O șansă la viață

18.10.18

O pacientă în vârstă de 26 ani a fost spitalizată într-o stare extrem de gravă, cu un diagnostic absolut neclar, cu o dermatită necrobuloasă (cădea pielea de pe 40% corp). Au fost organizate multiple consilii, cu prezența dermatologilor, infecționiștilor, chirurgilor, ginecologilor, hematologilor. Ca urmare, medicii SCR au presupus mai multe boli, care nu au fost confirmate de către specialiști din alte instituții. În urma investigațiilor s-a determinat gradul de mortalitate a pacientei de 95-97%.

Cazul este unical prin faptul, că fără stabilirea diagnosticului concret, grație terapiei  intensive cu utilizarea metodelor contemporane de detoxificare și metodei de terapie extracorporeală, s-a reușit, ca pacienta, care se afla într-un sindrom de disfuncții multiple de organe cu multiple insuficiențe (insuficiență cerebrală, insuficiență renală acută, insuficiență cardiovasculară stare de șoc, sindrom de coagulare desiminată,o deplețe a tuturor elementelor sangvine), să fie readusă la o stare bună de sănătate, pentru a putea continua tactica chirurgiei plastice pentru refacerea pielii pierdute.

Gheorghe Trînca, șef interimar Secția terapie intensivă chirurgia septică, a menționat: ”Fiecare pacient e important pentru noi și de fiecare dată încercăm să îi susținem pe pacienți, pentru a-i ajuta să treacă peste situațiile dificile. Deși este un caz neobișnuit, noi am reuțit să aducem pacienta la o stare satisfăcătoare de sănătate. Pacienta a fost monitorizată de către noi 18 zile, iar acum urmează un transfer în altă instituție unde va beneficia de un transplant de piele”.

“Fiind Colaborator al universității de medicină, vreau să menționez, că în ultimii 2-3 ani s-au creat condiții excelente de terapie și îngrijire a pacienților. Este extrem de important regimul sanitar epidemiologic, asigurarea cu rechizite pentru îngrijirea pacienților (saltele, pansamente speciale). Mă bucură faptul că echipa de medici al Secției terapia intensivă  are o pregătire specializată în domeniul terapia intensivă a bolnavilor septic, care fac parte din cea grea categorie de pacienți”, menționează Prof. Victor Cojocaru.

Alexandru Botezatu, șef Departament terapie intensivă: „Pacienta este o femeie social vulnerabilă, cu doi copii, care necesita un tratment complex de urgență pe care nu și-l putea permite. Pentru SCR nu a fost un impediment această situație a femeii, iar medicii, imediat ce a fost internată, s-au implicat la cel mai înalt nivel și cu toții au dat dovadă de profesionalism”.

La data de 16 octombrie 2018 pacienta a fost transferată în centrul specializat de chirurgie plastică.