Operaţiile din cabinetul Chirurgia Endovasculară vor fi reluate!

22.06.16

Cabinetul Chirurgia Endovasculară din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican a fost dotat cu un tub nou de raze X în planul A pentru aparatul angiograf. În urmă cu trei luni această piesă a ieşit din uz şi anume: a fost defectat focarul mic al tubului radiogen, iar în consecinţă diagnosticul și tratamentul minim invaziv al leziunilor arteriale și venoase a fost oprit. Focarul mic a fost utilizat în permanenţă pentru toate protocoalele de investigaţie. Odată cu dereglarea acestuia, se utiliza focarul mare, iar medicii întâmpinau dificultăţi în timpul investigaţiilor, deoarece calitatea imaginii nu era satisfăcătoare pentru a vizualiza și determinarea leziunilor arteriale.

Pentru a înlocui tubul defectat cu unul nou au fost necesari 948 080 de lei, bani de care IMSP SCR nu dispune. Datorită suportului financiar al:

  • Fundaţiei „Edelweiss”;
  • Fundației „Miron Shor”;
  • BC „Moldova Agroindbank” S.A.

a fost posibilă schimbarea piesei defectate. Astfel, graţie ajutorului acordat se va restabili funcţionarea corectă a echipamentelor şi se vor oferi în continuare serviciile medicale de înaltă performanță.

Cabinetul de Chirurgie Endovasculară, deschis în luna noiembrie 2013 este unic în Republica Moldova si oferă servicii medicale de calitate înaltă (acoperite de polița medicala) în domeniul diagnosticului și tratamentului minim invaziv al leziunilor arteriale și venoase la pacienții adulți cu arteriopatie periferică cronică și diabetică, precum și copiilor cu vicii cardiace congenitale. În ultimii doi ani, în cabinetul Chirurgia Vasculară a IMSP Spitalul Clinic Republican au fost efectuate 1 130 intervenții endovasulare diagnostice și 366 curative. 98 din pacienţi au fost copii.