Ventilatoare pulmonare procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale au fost distribuite IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”

01.02.21

Cinci ventilatoare pulmonare marca ”Mindray”, procurate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” au fost distribuite IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Medicii anesteziologi- reanimatologi și bioinginerii din spital au asistat la un instructaj privind modul de utilizare a dispozitivelor.

Aceste ventilatoare pulmonare diferă de cele, pe care le avem în secții. Sunt de ultimul model. Au funcții invazive și neinvazive, regimuri de setare, ce permit medicului să monitorizeze mai detaliat pacientul. Aparatajul primit acum permite totodată o prognozare a funcțiilor, de exemplu când pacientul poate fi detubat, permite să vadă evoluția pacientului, adica cum a fost ”ventilat” azi, cum poate fi mâine, poimâine. Poate prezenta un grafic de lungă durată”, a explicat șeful Departamentului bioinginerie medicală, Ștefan Schimbător.

La moment, ventilatoarele pulmonare reprezintă cel mai important dispozitiv medical, ce salvează viața pacienților cu diferite forme de pneumonie inclusiv pneumonie provocată de COVID – 19, aceasta este una din cele mai severe forme ale insuficienței respiratorii și ventilatorul este indinspensabil în strategia de tratament. Ventilatoarele recent achizitionate sunt ca un colac de salvare în situația complicată în care ne aflăm” a adăugat șeful Departamentul Anesteziologie și Terapie Intensivă a IMSP SCR, Alexandru Botizatu.

https://www.facebook.com/247607385574130/posts/1361977844137073/