Au salvat un pacient în accident vascular cerebral acut. Este vorba despre medicii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” care au acordat asistență medicală unui pacient de 82 de ani, care suferea un AVC de tip “watershed” în zonele de vascularizare a arterelor cerebrale medii și cerebrale posterioare din stânga cu monopareza profundă distală a membrului superior drept, pe fundal de stenoză a arterei carotide stânga 95-99% și artera carotidă dreaptă până la 75%, leziuni aterosclerotice stabilite la CT-angiografia arterelor brahiocefalice.
AVC-ul reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial. Intervenția timpurie poate reduce afectarea cerebrală și poate preveni alte complicații. Cu ajutorul tratamentului adecvat poate fi prevenită totodată și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.
”Este foarte important să acordăm ajutor medical în faza acută pacienților cu AVC acut. Operând acest pacient în faza acută am minimalizat sau exclus riscul unui accident vascular repetat în bazinul arterei carotide interne stângi. Pacienții care suferă de leziuni vasculare periferice sunt supuși screening-ului de depistare a leziunilor aterosclerotice carotidiene asimptomatice cu scopul de prevenție a AVC-ului la distanță.”, a explicat Emelian Oțel, chirurg vascular.
Astfel, pacientul de 82 ani, preoperator a fost investigat prin CT-cerebral nativ, RMN-cerebral nativ pentru aprecierea riscului de transformare hemoragica a AVC-ului inschemic în urma intervenției chirurgicale de recanalizare a arterei carotide interne pe stânga.
Pe data de 01.11.2022 pacientul este supus intervenției chirurgicale – endarterectomie carotidiană pe stânga pe șunt provizoriu Pruitt-F3 cu plastia arterei carotide interne cu petic de material sintetic. Pacientul se externează la a treia zi postoperator în stare generală satisfăcătoare.
”În 82 de ani niciodată nu am fost internat în spital. Dar într-o zi am simțit slăbiciune, a trecut ceva timp și am înțeles că nu pot ridica mâna dreaptă. Nu o simțeam deloc. Am început să simt durere, de parcă corpul nu era al meu. Deși au trecut doar câteva zile după operație, vedeți că deja pot ridica mâna? Urmează să trec etapele de recuperare. Mulțumesc mult medicilor, care m-au salvat” a povestit pacientul D.