Au salvat viața unui bărbat, utilizând o metodă chirurgicală rar aplicată în practica medicală. Este vorba despre cazul unui pacient de 82 de ani, care a fost operat de chirurgii vasculari din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.
În anul 2009 pacientul a suportat o interventie laborioasă pentru o ocluzie de aortă abdominală, atunci aplicândui-se un bypass aortobifemoral. Bypass-ul este o procedură chirurgicală efectuată pentru a redirecționa fluxul de sânge dintr-o zonă în alta prin reconectarea vaselor de sânge. Adesea, acest lucru se face pentru a ocoli artera bolnavă, dintr-o zonă cu flux sanguin normal într-o altă zonă relativ normală. Peste mai bine de 10 ani, au apărut semne de infectare a protezei, care pe parcurs au fost tratate în diferite moduri, însă recent pacientul s-a dresat la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” având o clinică de anevrism fals al anastamozei distale Bypass-ului aortobifemural cu hemoragie.
”A început să sângereze pe partea dreaptă anastomoza, unde a fost incizia de la abces, din acea rană. Inițial sângera periodic, apoi într-o zi hemoragia a devenit una severă. Am solicitat ambulanța și am ajuns la Spitalul Clinic Republican” a povestit pacientul.
”A fost o situație foarte complicată și periculoasă pentru viața pacientului, deoarece sângele în acest anevrism vine direct în aorta abdominală. O reconstrucție care ar fi efectuată prin metoda clasică nu ar fi posibilă din cauza infecției. Orice altfel de proteză care ar fi putut fi aplicată în acest caz s-ar fi infectat din nou și exista un risc de hemoragie erozivă, de regulă fatală pentru pacient . De aceea, noi am recurs la o metodă mai puțin tradițională. Am efectuat o intervenție destul de rară, rezecția acestui anevrism și revascularizarea piciorului din artera subclaviculară dreaptă folosind un bypass compozit. Pentru că în condiții de infecție e bine sa aplici vena safenă a pacientului (este cea mai lungă venă din corp, care se desfășoară pe toată lungimea membrului inferior, întorcând sângele de la talpă, picior și coapsă la vena femurală profundă unindu-se cu aceasta la nivelul triunghiului femural) care s-a dovedit a fi prea subțire pentru a putea acoperi toată lungimea bypass-ului necesar, după ce s-a efectuat un bypass compozit, care consta dintr-o porțiune de proteză sintetică Și o porțiune din vena proprie a pacientului care a fost colectată în timpul intervenției” a explicat medicul chirug, șeful secției Chirurgie Vasculară, Aurel Țurcan.
Postoperatoriu, pacientul a evoluat bine: circulația membrului inferior a fost compensată. ”După operație mă simt mai bine. Deja pot merge. Nu mai sângerează. Mulțumim întregului personal medical” a adăugat bărbatul.
Pacientul a fost externat acasă și urmează periodic să efectueze consultul medical.