Avantajele ultrasonografiei în diagnosticul medical. Mașini ultrasonografice de ultimă generație la SCR

22.08.22

Ultrasonografia este o metodă de investigare paraclinică, neinvazivă a organismului uman, în cadrul căreia se utilizează undele ultrasonore. Această metodă este folosită pentru evaluarea organelor abdominale: ficatul, colecistul, pancreasul, splina, organelor genitale și a sistemului urinar. Deasemenea are o precizie înaltă în depistarea patologiei glandei tiroide, glandelor mamare, articulațiilor etc.

Ultrasonografia este o metodă accesibilă pentru populație și inofensivă pentru organismul uman. În ultimii ani, aceasta și-a lărgit spectrul posibilităților de diagnostic, ceea ce prezintă un avantaj în stabilirea diagnosticului medical. Ultrasunetul este eficient chiar și în ghidarea mișcărilor chirurgului în timpul unor proceduri medicale. Astfel, fiecare doctor, conform specialității sale utilizează această metodă și aparatajele specifice, ceea ce este un bun ghidaj în stabilirea diagnosticului și a tratamentului pentru fiecare pacient în parte. 

IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” este dotat cu mașini ultrasonografice de ultimă generație, pentru efectuarea mai multor tipuri de ecografii.

Una dintre cele mai avansate și moderne metode de diagnostic este Doppler-ul. Acesta se utilizează pentru evaluarea fluxului sanguin în vasele periferice, abdominale,  gâtului și capului. Imagistica Doppler ajută la diagnosticarea bolilor cardio-vasculare, fiind cea mai accesibilă tehnică care evaluează starea vaselor sanguine. În principiu este o metodă foarte bine reprodusă, comparativ ieftină, se realizează în timp real la patul pacientului. Prezintă un avantaj față de alte metode imagistice în examinarea pacienților gravi și poate fi realizată de repetate ori în mod urgent pacienților din secțiile de terapie intensive, care nu necesită de a fi transportați către cabinetele specializate - se deplasează medicul și mașina de ecografie către pacient.

Examinarea în dinamică a aceluiași pacient oferă și posibilități de tratament mai eficace. Tot în secția terapie intensivă și sălile de operație ultrasonografia are un beneficiu vădit în puncția-drenarea vaselor sanguine.

Alte genuri de ultrasonografii sunt din seria ecografiilor endocavitare și anume: transrectală și transvaginală. Ultrasonografia transrectală evaluează prostata cu patologiile sale diverse, atât benigne, cât și a celor maligne. Deasemenea ecografia este binevenită pentru depistarea modificărilor zonei perianale. Ecografia transvaginală reprezintă o metodă imagistică de examinare a organelor reproductive feminine precum uterul, ovarele, colul uterin și vaginul. Aceasta are un rol important în depistarea și prevenirea timpurie a diferitelor afecțiuni ginecologice.

Totodată, examinarea ultrasonografică este necesară în domeniile precum ar fi chirurgia cardiovasculară sau în cazul cirozelor hepatice (a treia cauză de deces în Republica Moldova). Depistarea hipertensiunii portale permite diagnosticarea cirozei hepatice, diferențierea cirozei dintre hepatită cronică și în contextul unei ciroze decompensate, aprecierea riscurilor de hemoragie. Se utilizează și au o importanță deosebită ultrasonografiile 2D - 4 D, care la fel sunt în dotarea IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Cu ajutorul acestora este posibilă vizualizarea organelor în moduri tridimensionale. Prezintă o mare precizie în depistarea malformațiilor fătului, ce permite luarea unor decizii vitale.

Ultrasonografia este folosită și în timpul efectuării unui transplant de organe (ficat, rinichi). Astfel intraoperator se apreciază ultrasonografic unii paramentrii, care duc la creșterea reușitei actului chirurgical. 

Iar atunci când avem un pacient după un politraumatism (cerebral, toracic, abdominal) ultrasonografic-țintit se efectuează puncția aspirativă a lichidelor prezente în aceste cavități și în dependență de conținut (sânge ș.a.) se ia o decizie rapidă în alegerea metodei de tratament.

Ultrasonografia permite nu doar depistarea unor focare patologice, dar și stabilirea unui diagnostic diferencial și final. Pentru aceasta se utilizează sonde dotate cu sistem de ghidaj, ce oferă o precizie înaltă în efectuarea puncției-biopsiei a tumorilor depistate, cu examinarea morfologică ulterioară a țesutului obținut. Metoda ajută la aprecierea tacticii chirurgicale ulterioare.

Ecografia cu elastografie este în același rând cu alte metode mai costisitoare în aprecierea gradului de fibroză în patologia organelor parenchimatoase (ficat). Tot elastografia este bine-venită în diferencierea tumorilor benigne de cele maligne (ficat, glanda tiroidă, glandele mamare ș.a.)

Reiterăm că ultrasonografia fiind o metodă utilă și chiar indinspensabilă, cu toate avantajele sale este pe larg utilizată la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. În acest domeniu activează specialiști cu o înaltă calificare profesională, pentru care sănătatea pacienților este pe primul loc.